Henrik Stenson blir kapten för Europa i Ryder Cup 2023 som spelas i Italien. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Klart: Henrik Stenson blir Ryder Cup-kapten

Blir förste svensk att leda Europas lag i den prestigefyllda lagturneringen.

Text: Eric Franzén • 2022-03-15 Uppdaterad 2022-03-15

Under tisdagen stod det slutligen klart. Henrik Stenson är utsedd till kapten för Europas lag i Ryder Cup 2023.
Den 45-årige majorsegraren har nämnts som trolig kandidat i förhandsspekulationerna i konkurrens med engelske Luke Donald.
Men den fem man starka panelen som fattade beslutet, där tidigare kaptenerna Padraig Harrington, Thomas Björn och Darren Clarke ingår, landade i att göra Stenson till förste svensk att axla kaptensrollen.

– Det är en stor ära och jag mottog samtalet som bekräftade nyheten med ödmjukhet. Jag vill tacka panelen som utnämnde mig för att de trodde på mig och vill både säga till dem och till varje europeiskt golffan att jag kommer att göra allt i min makt för att Ryder Cup ska komma tillbaka i Europas händer, säger Henrik Stenson i ett uttalande och fortsätter:

– Ryder Cup är golf och sport i sin allra bästa form. Jag får gåshud varje gång jag har tagit på mig den europeiska tröjan som spelare och det kommer att förstoras i rollen som kapten. Medan det är stort för mig personligen är det också stort för mitt land och alla spelarna från Sverige som har spelat för Europa sedan Joakim Haeggman blev den förste under 1993.

Henrik Stenson har deltagit i fem Ryder Cup som spelare och vunnit med Europa tre gånger. Hans matchfacit är tio vinster, sju förluster och två delningar. Förra året var han assisterande kapten åt Padraig Harrington i Europas förlust mot USA på Whistling Straits.

Guy Kinnings, ansvarig för Ryder Cup i Europa:

– Henrik har alla kvaliteer för att bli en fantastisk kapten. Han har ett otroligt starkt cv inom golfen – som majorsegrare, två gånger vinnare av Europa-rankingen och FedEx Cup-segrare. I Ryder Cup har han spelat fem gånger och gjort det med eftertryck, som vid den vinnande putt han sänkte på K Club 2006.

Ryder Cup spelas 25 september till 1 oktober 2023 på Marco Simone G&CC utanför Rom i Italien.

Henrik Stenson har deltagit i fem och vunnit tre Ryder Cup som spelare. Foto: Getty Images
Henrik Stenson tillsammans med radarpartnern i Ryder Cup-sammanhang Justin Rose. Foto: Getty Images

Henrik Stenson

Född: 5 april 1976
Land: Sverige
Blev proffs: 1998
Största seger: The Open Championship 2016
Toursegrar: 21 titlar. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2022-03-15
TournyttHenrik StensonRyder CupTournytt
Scroll to Top