Rory McIlroy fick klimatskam när han satt ensam i ett flygplan. Foto: Getty Images

Tournytt

McIlroy: ”Satt ensam i flygplanet och kände hur skammen sköljde över mig”

Nordirländaren klimatkompenserar för att väga upp för sin livsstil och yrkesutövning.

Text: Olof Åsgård • 2021-11-17 Uppdaterad 2021-11-17

Inför veckans tourfinal på European Tour befinner sig Rory McIlroy i en ovan position. Nuvarande världsåttan är bara 20:e man på Race to Dubai-rankingen. Han kan inte vinna Race to Dubai men har vunnit två gånger tidigare på Jumeirahs Earth Course och även om han inte tillhör förhandsfavoriterna är han en vinnarkandidat i DP World Tour Championship. 

I tisdags fick McIlroy frågor om klimatförändringar och hur han ser på sin egen miljöpåverkan. Han berättade att han arbetar stenhårt för att kompensera för sin livsstil och yrkesutövning. Detta efter ett personligt uppvaknande för två år sedan då han flög hem från Shanghai efter att ha vunnit WGC-HSBC Champions.

– Jag flög hem privat. Satt ensam på planet och kände hur skammen sköljde över mig… det här kan inte vara bra… Efter det hörde jag av mig till GEO Foundation. De föreslog några saker jag kunde göra för att göra mina resor neutrala, säger McIlroy.

Bland annat ser McIlroy nu till att han varje år betalar lite mer än vad han lägger på resor till miljöförbättrande ändamål.

– Jag skulle inte kalla mig miljökrigare men jag är en som inte vill förstöra och därför vill jag kompensera för det jag gör.

Morikawa och Horschel favoriter

DP World Tour Championship startar på torsdag. Det är fyra varv utan kvalgräns som gäller. 53 spelare är med i tävlingen och alla tar del av den totala prissumman på 9 miljoner dollar. Vinnaren i tävlingen får 3 miljoner dollar. Vinnaren i säsongsrankingen Race to Dubai får 2 miljoner dollar. Två svenskar, Alexander Björk och Joakim Lagergren finns med i startfältet. Collin Morikawa leder Race to Dubai. Landsmannen Billy Horschel är tvåa och mycket talar för att det för första gången någonsin blir en amerikan som vinner European Tours Order of merit (Race to Dubai). 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Olof Åsgård • 2021-11-17
TournyttDP World Tour ChampionshipEuropean TourKlimatförändringarKlimatskamRory McIlroyTournytt
Scroll to Top