Den som tror att ens golfbollar automatiskt söker sig till bunkrar ska inte åka till Whistling Straits. Foto: Getty Images

Ryder Cup

Bekanta dig med Ryder Cup-banan

Bunkerrika Whistling Straits är golfbanan där slaget mellan USA och Europa ska avgöras.

Text: Olof Åsgård • 2021-09-23

Fredagen 24 september startar Ryder Cup. 
Europa är regerande mästare efter triumfen på Le Golf National i Paris 2018. 
USA är revanschsugna och har hemmafavör denna gång. På Whistling Straits i Wisconsin, alldeles vid Lake Michigan hoppas de att pokalen tas tillbaka och stannar i USA.

Hemmalaget har en fördel i och med att USA:s kapten Steve Stricker och hans rådgivare bestämmer hur banan ska spelas. På så vis kan han hitta en setup som gynnar amerikanarnas spelstilar mer än européernas. I en krass historisk analys brukar USA har fördel av banor som främjar längd från tee med korta järn och wedgar in mot snabba greener medan Europa föredragit precision från tee och mellanjärn in mot långsammare greener än proffsen, framförallt amerikaner, är vana vid. 

Även om USA på pappret har några fler spelare där längd från tee är nyckeln i deras spel så finns det samma spelartyper i bägge lagen. Så att få till en banuppsättning som passar alla 12 spelare i sitt lag och ingen i motståndarlaget är såklart en omöjlig uppgift. Hur Whistling Straits kommer spelas får vi se först på fredag. 

Ur amatörsynvinkel ser Straits Course och dess 1 000+ bunkrar skräckinjagande och svårbemästrad ut. Vi kommer garanterat få se långa bunkerslag i helgen men landningsytorna på fairway är oftast väl tilltagna och precis som vid PGA Championship 2015, 2010 och 2004 är det förmodligen utdelning i puttningen och spelet in mot de kluriga och bunkerbevakade greenerna som kommer bli avgörande.      

Fakta Whistling Straits, Straits Course:

Arkitekt: Pete och Alice Dye
Par: 72
Längd: 7 123 meter

Alla hål på Whistling Straits:Text: Olof Åsgård • 2021-09-23
TournyttRyder CupSteve StrickerWhistling Straits
Scroll to Top