Välkommen till proffslivet, Maja Stark! Foto: Getty Images

Framtidshopp

Stark blir proffs: ”Försöker alltid att vinna”

På grund av ett samtal från sina tränare på college valde Maja Stark att tidigarelägga sin övergång från amatör till proffs.

Text: Jesper Johansson • 2021-08-13 Uppdaterad 2021-08-14

Maja Stark meddelade via Instagram att hon lämnar sin framgångsrika amatörkarriär bakom sig. Från och med nu är hon en professionell spelare. Därför ringde vi upp till en av spelets största talanger för att höra oss för vad som väntar kommande veckor, under hösten – och längre fram än så.

Kul att du blivit proffs. Hur känns det?
– Inte så annorlunda än så länge. Men när väl tävlingarna börjar kanske det kommer kännas på ett annat sätt.

Ja, hur ser det ut för dig första tiden som proffs?
– Nu ska jag spela Allerum och Tegelberga på LETAS. Sedan blir det Skaftö Open och Creekhouse Open på Ladies European Tour. Sedan fick jag också en inbjudan till Lacoste-tävlingen så jag inleder med tre LETAS-starter och två LET-tävlingar.
– Det blir ganska perfekt med Allerum och Tegelberga då jag kan bo hemma med familjen och hos släktingar. Det blir en lite billig start för mig.

Och sen i höst, hur ser det ut?
– I höst kvalar jag till LPGA Tour. Målet är att ta kortet där och inte hamna på Symetra även om det inte hade varit så illa det heller. Längs vägen vill jag börja känna mig bekväm på touren och känna hur livet där ute funkar.

När Maja Stark spelade Scandinavian Mixed som amatör under sommaren var planen inte riktigt likadan som den är nu. När vi pratade med henne då var målet att fortsätta på college under höstterminen samtidigt som hon kvalade till LPGA Tour och Symetra Tour. Men dagen efter tävlingen i Kungsbacka fick hon ett samtal från en tränare på sitt college.
– De frågade om jag inte kunde bli proffs till hösten istället. De menade att jag antagligen skulle ta en plats på LPGA eller Symetra och då ville de ha in en annan på college med hjälp av mitt stipendium.
– Jag började tänka att ”ja, jo. Varför inte?”. Men det var ju lite märkligt och jag har aldrig hört om någon annan som varit i den situationen. Jag visste ju inte riktigt hur de skulle reagera om jag inte gjorde som de ville. Om de nu inte ville ha mig så ville inte jag vara där heller.

Hur ser det ut för dig med tränare och sponsorer?
– Fredrik Wetterstrand är fortfarande min tränare. Han är så bra för om han känner att han inte kan något eller är osäker så går vi bara till någon annan för att höra vad de tycker.
– Än så länge har jag inga sponsorer. Jag fick ju inte börja arbeta med det förrän i onsdags. Förhoppningen är att kunna ha kvar så mycket av min utrustning som möjligt. Jag har spelat med Ping i fyra år, så förhoppningsvis blir det med dem.

Hur ser målen ut i närtid då, se och lära?
– Jag försöker alltid att vinna. Mitt mål är att vinna alla tävlingar jag startar i. Det kanske inte är helt realistiskt men det är vad jag försöker göra så får vi se hur långt det räcker, säger Stark.


Text: Jesper Johansson • 2021-08-13
TournyttLadies European TourLPGA TourMaja StarkSymetra TourTournytt
Scroll to Top