Madelene Sagström, Sverige, leder OS-golfen efter första ronden. Foto: Getty Images

OS Tokyo

Kanonstart av Sagström – leder i OS

Svenskan var bogeyfri första ronden. Många världsspelare återfinns i toppen och jagar svenskan.

Text: Olof Åsgård • 2021-08-04 Uppdaterad 2021-08-05

Efter damernas första rond i OS är det svenskt i topp. Madelene Sagström gick fem under par och leder med ett slag före bland andra världsettan Nelly Korda, USA. 

Sagström, som gör sin OS-debut, bjöd på fantastiskt spel första nio och rivstartade dagen med birdie på ettan. Efter ytterligare tre birdies på första nio och på tian var Sagström i ensam ledning. 
Därefter slutade birdiefesten och hon avslutade med åtta raka par. Dagens 66-rond innehöll långtifrån bara bra spel. Svenskan missade en del fairways och greener, men kämpade och räddade sina par på imponerande vis och visade skärpa i närspelet. Det blev 8 av 14 fairwayträffar och 10 av 18 greenträffar. I strokes gained-statistiken (i jämförelse med resten av fältet) var det puttningen som stod ut mest. Där tjänade Sagström 2,96 slag mot fältet. Att jämföra med Nelly Korda som i stället tappade 1,23 slag i puttningen men var väldigt vass med järnen och tjänade 3,72 slag vid inspelen.  
Inför OS sa Sagström att målsättningen är att vinna en medalj. Mycket golf kvarstår men efter första dagen har 28-åringen satt sig i en bra position för att nå sitt mål. 
– Det var skönt, en kul första runda. Jag hade höga förväntningar inför denna vecka och det här var en väldigt bra start, säger Sagström till Aftonbladet.

Många stjärnor spelade bra första ronden och de fyra bäst rankade spelarna i världen är med i toppen efter första dagens spel. Nelly Korda är delad tvåa och kommer bli farlig om hon får igång puttningen. Världstvåan Jin Young Ko, Sydkorea, är två slag bakom Sagström och delar fjärdeplatsen med finska stjärnskottet Matilda Castren som spelat utmärkt senaste tiden.  
Världstrean och guldmedaljören från OS i Rio – Inbee Park, Sydkorea, är tre slag efter Sagström på en delad sjundeplats. Det är även nästa sydkoreanska Sei Young Kim, rankad fyra i världen. 
Dessa spelare kommer inte vika ner sig och Sagström behöver spela minst lika bra imorgon och i resten av tävlingen för att ha chans på medalj.  

Anna Nordqvist, som gör sitt andra OS, fick en mardrömsstart med fyra bogeys första sju hålen. Sen visade Nordqvist styrka och gjorde birdie på åttan, 13 och 17. Nordqvist är ett över par inför andra ronden och delar 36:e plats. 
– Jag slog fantastiskt många bra slag från sjuan och framåt och puttningen kändes bra hela dagen. Det var fyra-fem stycken som var precis på hålkant. Kan några sådana smita i och spelet från tee bli lite bättre så finns det låga scorer att hämta där ute, säger Nordqvist till Aftonbladet.

Klicka här för aktuell ledartavla.Text: Olof Åsgård • 2021-08-04
TournyttAnna NordqvistInbee ParkJin-Young KoMadelene SagströmNelly KordaOS TokyoSei Young KimTournytt
Rulla till toppen