Anna Nordqvist vann Evian Championship 2017 efter en mäktig upphämtning sista ronden // Foto: Getty Images

Évian Championship

Minns ni Nordqvists underbara seger?

År 2017 är förmodligen ett år som Anna Nordqvist sent glömmer. Hon inledde säsongen strålande och vann Bank of Hope Founders Cup redan i mars efter att ha gått på 61 slag tredje ronden. Men veckan innan U.S. Women´s Open drabbades hon av körtelfeber och sjukdomen hängde sig kvar och gav svenskan besvär under stora

Text: • 2021-07-20 Uppdaterad 2021-07-20

År 2017 är förmodligen ett år som Anna Nordqvist sent glömmer.

Hon inledde säsongen strålande och vann Bank of Hope Founders Cup redan i mars efter att ha gått på 61 slag tredje ronden.

Men veckan innan U.S. Women´s Open drabbades hon av körtelfeber och sjukdomen hängde sig kvar och gav svenskan besvär under stora delar av både 2017 och även 2018.

Ändå lyckades hon att vinna en major, dessutom under svårast tänkbara yttre förhållanden med regn och kyla. Segern var Nordqvists andra majorseger efter att ha vunnit LPGA Championship redan 2009.

När hon kom till Evian Championship i Évian-les-Bains led hon av sviterna från körtelfebern och efter två ronder var hon fem slag bakom ledande thailändskan Moriya Jutanugarn.

Men efter en trög start av slutronden med två tidiga bogeys lade Nordqvist verkligen i överväxeln och satte in en slutspurt som skulle räcka ända till särspel mot amerikanskan Brittany Altomare. Det blev 66 slag sista ronden och nio under par totalt i tävlingen som kortades av till 54 hål på grund av dåligt väder.

Hon sänkte bland annat en wedge för eagle på det sjunde hålet och gjorde ytterligare en eagle på det 15:e och det är en underdrift att säga att Nordqvist hamnade i den så kallade zonen.

Eller vad sägs om den här sviten efter att ha varit två över par sista ronden efter fem hål?

  • Birdie på sexan.
  • Eagle på sjuan.
  • Birdie på tolvan.
  • Birdie på 13:e.
  • Eagle igen på 15:e.
  • Birde på 16:e.

Särspelet avgjordes under vidriga väderförhållanden med kyla och regn och Nordqvist beskrev efter segern att hon hade svårt att överhuvudtaget känna fingrarna. Altomare gjorde dubbelbogey medan Nordqvist kämpade i ett par på första särspelshålet (banans 18:e) och segern var klar.

– Evian kommer alltid vara väldigt speciellt för mig, det är härligt att spendera en längre tid i Europa denna sommar, berättar Anna för Svenskgolf.se inför årets upplaga av majorn.

Och Nordqvist kommer till årets Évian med en ganska färsk femteplats från Meijer LPGA Classic och har sedan dess också hunnit med att spela Aramco Team Series i London på Ladies European Tour och slutade där på femte plats individuellt medan laget slutade på en delad 16:e plats.

Tre svenskor till finns i startfältet i Évian Championship, Pernilla Lindberg, Madelene Sagström och Dani Holmqvist.


Text: • 2021-07-20
TournyttAnna NordqvistBrittany AltomareDani HolmqvistEvian ChampionshipLadies European TourLPGA TourMadelene SagströmMoriya JutanugarnPernilla LindbergTournytt
Rulla till toppen