Vilken lättnad för Matilda Castren och europeiska Solheim Cup-supportrar, nu får hon vara med i laget i höst. Foto: Getty Images

LET

Urstarkt av Castren, som nu får spela Solheim Cup

På grund av att hon inte var medlem på LET kunde Matilda Castren inte spela Solheim Cup. Enda lösningen? Att vinna på LET, vilket hon nu har gjort.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-17 Uppdaterad 2021-07-17

Förra veckan skrev vi om hur Matilda Castren, på grund av att hon inte är medlem på Ladies European Tour, inte kunde kvala in till Solheim Cup – eller ens vara ett av Catriona Matthews sex kaptensval. Ett stenhårt slag för Europalaget, eftersom finskan just nu är en av Europas absolut hetaste spelare med en färsk seger på LPGA-touren från förra månaden.

Det fanns bara ett sätt för Castren, som förstås väldigt gärna ville spela i höstens lagmatch, och det var att vinna på LET. En seger skulle nämligen automatiskt ge henne möjlighet att teckna medlemskap på LET.

Hon planerade att ge sig själv fyra chanser. Gant Open på hemmaplan i Finland, majortävlingarna Evian Championship och AIG Women’s Open samt Ladies Scottish Open.

Hon behövde bara en.

På lördagen knöt hon ihop säcken på Aura Golf utanför Åbo. Med ronderna 71-69-68, fem under par, var Castren tre slag före landsmaninnan Ursula Wikström och indiskan Tvesa Malik.

– Jag är så glad över det här! Jag kunde inte vara gladare, sa Matilda Castren till pressen efter ronden.
– Det här var vad jag kom hit för och det känns otroligt att ha lyckats med det. Det har varit min dröm sen jag var liten att få spela Solheim Cup. Allt har hänt fort det här året och att vara aktuell (för laget) är en sådan ära. Förhoppningsvis blir det så och jag får representera Finland och Europa.

Sett till nivåskillnaden mellan LPGA, där Castren normalt spelar, och LET var det inte förvånande att hon skulle vara med i toppen. Men att vinna är aldrig någon självklarhet, särskilt inte med så pass mycket på spel.

Nu kan Castren och alla europeiska Solheim Cup-supportrar andas ut. En av världselitens mest formstarka spelare kommer, förutsatt att inget extremt oförklarligt händer, att vara med på Inverness Club i september.

Bästa svenska i Gant Open var Johanna Gustavsson på delad tolfte plats. Klicka här för att se hela resultatlistan.Text: Oskar Åsgård • 2021-07-17
TournyttLadies European TourMatilda CastrenSolheim CupTournytt
Scroll to Top