Matilda Castren måste vinna för att ta sig in i Solheim Cup-laget för Europa. Men hon kan inte vinna vilken tävling som helst... Foto: Getty Images

Solheim Cup

Stekheta Castren inte tillåten en Solheim Cup-plats

Trots att hon som enda europé vunnit på LPGA Tour i år får Matilda Castren inte spela Solheim Cup. Detta då hon vann "fel" tävling.

Text: Jesper Johansson • 2021-07-06

Matilda Castren är en av golfens hetaste spelare för tillfället. Finländskan vann på LPGA Tour för tre veckor sedan vilket innebar att hon blev första spelare från Finland att vinna på den amerikanska touren. I söndags slutade hon tvåa i LPGA-tävlingen i Texas, endast slagen av världstvåan Jin Young Ko, vilket var ett tecken på att formen håller i sig för rookien.

En given spelare i Solheim Cup för det europeiska laget, tänker man. Men byråkratin säger annat. Castren har faktiskt inte ens en chans att vara med i laget trots att hon är rankad 59:a i världen och därmed är uppe bland de högst rankade från den europeiska kontinenten.

Anledningen är att hon inte är en medlem på Ladies European Tour. Därför måste hon vinna ytterligare en tävling och den måste en som är samarrangerad av LPGA och LET, eftersom det automatiskt skulle ge henne en medlemskategori på LET. Utan kan hon inte ens bli en av Catriona Matthews sex kaptensval, vilket hon rimligen annars skulle vara given som.

Men Castren gör vad hon kan. Finländskan, som är enda europén att vinna på LPGA Tour i år, har signat upp sig för att spela Gant Ladies Open i Finland efter den här veckans Marathon Classic i Ohio, USA. Efter Finland blir det Evian Championship. Totalt kommer finskan ha fyra chanser att få tillåtelse att spela lagmatchen. Utöver Evian och Gant Ladies Open kan hon vinna Scottish Open eller AIG Women’s Open för att därmed få vara en del av europalaget.

Castren säger till Golfweek att hon endast spelat en tävling på LET i hela sitt liv. Hon var 14 år och fick en sponsorinbjudan för en tävling i Finland. Nu är hon 26 år och utanför Solheim Cup-truppen om hon inte vinner en av de fyra nämnda tävlingarna. Om hon inte lyckas säger hon att hon ska göra allt i sin makt för att vara en del av laget i Spanien 2023.
– Jag kommer definitivt att kvala för LET nästa gång jag får en möjlighet. Solheim Cup är en av mina största mål och drömmar, så jag kommer göra vad jag kan för att få vara med.

Solheim Cup spelas 4–6 september på Inverness Club i Ohio. I dagsläget är inga svenska spelare med i laget men en annan finsk spelare, Sanna Nuutinen och danska stjärnan Emily Kristine Pedersen är med via poäng på Ladies European Tour. Via världsrankingen är Sophia Popov, Mel Reid, Carlota Ciganda och Charley Hull automatiskt uttagna i skrivande stund samtidigt som Matthews ska välja sex spelare genom sitt kaptensval.

Gissningsvis ligger både Anna Nordqvist och Madelene Sagström bra till för att vara bland de sex kaptensvalen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Jesper Johansson • 2021-07-06
TournyttLadies European TourLPGA TourMatilda CastrenSolheim CupTournytt