Louis Oosthuizen tog sin senaste seger under 2018 då han bärgade South African Open på Europatouren. Foto: Getty Images.

The Open

Oosthuizen: “Jag ska ge allt jag har”

Ska sydafrikas 23:e herrmajor bärgas på Royal St George's?

Text: Eric Franzén • 2021-07-17 Uppdaterad 2021-07-17

2010 skrevs segermarginalen till sju slag när Louis Oosthuizen lyfte The Claret Jug i St Andrews. Det mesta pekar på att årets The Open på Royal St George’s kommer att bli en betydligt tätare historia.

För Louis Oosthuizen handlar söndagen om att slippa utöka statistiken med en sjunde andraplats i något av golfens fyra stora mästerskap. Men också om att ge Sydafrika sin första majorseger sedan Ernie Els triumf på Royal Lytham 2012.

Genom åren har de sydafrikanska herrspelarna bärgat totalt 22 majortitlar.
Från Bobby Locke och Gary Player till Ernie Els, Retief Goosen, Trevor Immelman och Charl Schwartzel. Ja, och Louis Oosthuizen – som går upp jämsides med Goosen i den sydafrikanska majorstatistiken om han får jobbet gjort på Royal St George’s.

– Att sluta tvåa är inte direkt bra så jag kommer att ge allt jag kan imorgon för att se om jag kan få lyfta The Claret Jug igen, säger Louis Ooshuizen efter lördagens 69-rond.

Tredje speldagen blev inte direkt en fläckfri historia för sydafrikanens del. På totalt tolv under par skrivs försprånget till tvåan Collin Morikawa till ett slag, men kunde egentligen varit något större om Ooszthuizen exempelvis inte kladdat till det birdievänliga 14:e hålet – där han fick jobba för att rädda par efter ett rejält skakigt andraslag.

– Jag var 13 under par vid ett tillfälle och hade kanske kunnat till 14 eller 15 med bättre spel på sista nio. Det var några riktigt tuffa pinnar där ute som du absolut inte kan gå för. Jag gjorde några dåliga svingar i mitten av ronden och hamnade i jobbiga lägen där det blev två bogeys, säger Louis Oosthuizen.

Inför söndagens avgörande rond pratar Oosthuizen om en relativt öppen spelplan som kommer att lämna utrymme för mer aggressiva satsningar när rätt läge uppstår.

– Det kommer troligen att dra ihop sig när du kommer mot 14. Allt hänger på vilken typ av slag som du har in där. Du kan inte göra någonting korkat och försöka dig på ett omöjligt slag men om möjligheten att vara mer aggressiv finns så måste du gå för det om du vill vinna en major. Jag kommer att kolla in ledartavlan där ute under söndag eftermiddag och se vad som händer, konstaterar Louis Oosthuizen.

Unge amerikanen utmanar

För 24-årige Collin Morikawas del väntar en lärorik och krävande söndag. Fjolårets segrare i PGA Championship har aldrig tidigare avverkat sista speldagen av en major i ledarboll. Han kommer dessutom att göra det under sin första start i The Open Championship, där han fortsätter att ställas inför slag och utmaningar som skiljer sig markant från den golf han växt upp med i USA och Kalifornien. Något som Morikawa dock hittills lyckats hantera exceptionellt väl – inte minst genom sitt signifikativt starka järnspel.

– Det största som jag kan ta med mig från PGA Championship är vetskapen om att jag kan ta det hela vägen. Men självförtroende kommer egentligen från att slå bra slag och se puttarna rulla i. Det finns mycket att bygga vidare på där. Speciellt från denna vecka. Jag har inte mycket erfarenhet av linksgolf och de mentala höjdpunkter jag ser inombords kommer från denna vecka. Tacksamt nog är det ganska många, säger Collin Morikawa efter lördagens 68-rond.

På totalt -11 har Morikawa två slag ned till trean Jordan Spieth, som hade en oförklarlig kollaps i slutet av sin tredjerond och tappade mark på ledartavlan. Bakom Spieth på tredjeplatsen är det Scottie Scheffler och Corey Conners som delar fjärdeplatsen på -8.

Klicka här för en aktuell ledartavlaText: Eric Franzén • 2021-07-17
TournyttCollin MorikawaJordan SpiethLouis OosthuizenThe OpenTournytt
Scroll to Top