Jordan Spieth hade en riktigt bra lördagsrond på gång, men avslutningen var oförklarligt dålig. Foto: Getty Images

The Open

Jordan Spieth snubblar i mål efter drömstart

Efter tio hål var Jordan Spieth fyra under par för ronden, tolv under totalt och i delad ledning. Men en usel avslutning gör att han får jaga på söndag.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-17 Uppdaterad 2021-07-18

Det dröjde inte längre än till inspelet på tvåan under tredjeronden innan vi fick en utmärkt bild av vilken skicklig linksspelare Jordan Spieth är. Från svingelgräsruffen på högersidan, precis utanför den lite kortare semiruffklippningen, hade amerikanen 144 meter kvar till hål. Vinden rakt emot.

I dialogen med sin caddie Michael Greller var Spieth tydlig med vilken klubba han ville slå och hur han ville landa bollen runt 20 meter kort om green och sen låta den rulla upp mot flaggan, som stod tajt placerad ute på vänsterkanten.

Utförandet var perfekt. Möjligen kom den ut lite mer vänster än han räknat med, men studsen var precis som planerad och bollen rullade hela vägen fram till hål.

Birdie och Jordan Spieths tredjerond var igång, med besked.
Två hål senare gjorde Jordan Spieth det han gör bäst, hålade en birdieputt från cirka tio meter.

Även med drivern, som de senaste åren varit ett konstant orosmoment, såg han inledningsvis oerhört säker ut. En perfekt fade på fyran, vänster om den väldiga Himalayasbunkern, som stannade mitt i fairway. En klockren draw från tee på sjuan, par 5-hålet, som landade på precis rätt ställe, uppe på krönet och kickade ner för att ge ett kanonläge att slå upp andraslaget på green, vilket han också gjorde.

Foto: Getty Images

Släng in ett par bra studsar (på trean, åttan och trettonde), några riktigt svettiga parräddningar (nio, tolv och tretton) och förstås ett ständigt väldigt aktivt kroppsspråk och det var en klassiskt underhållande Jordan Spieth-rond.

Efter tio hål hade han tagit sig till fyra under par för varvet, tolv under par sammanlagt och delad ledning med Louis Oosthuizen. Vid det läget kändes det som att det var Spieth som hade mest momentum och var på väg att ta över taktpinnen från sydafrikanen.

Märkligt svag avslutning

När Jordan Spieth klev upp på 17:e tee delade 27-åringen fortfarande ledningen, nu ihop med både Louis Oosthuizen och Collin Morikawa. Samtliga tre elva under par.

Från absolut ingenstans avslutade dock Spieth med två ohyggligt slarviga bogeys.

På 17:e hålet slog han en kanondrive, hade knappt 70 meter kvar men inspelet, som han försökte studsa upp på green med ett lågt flygande slag, var aningen för kort, fastnade i den falska fronten och rullade tillbaka ner på fairway. Därifrån behövde Spieth tre puttar.

På det avslutande hålet slog Spieth ännu ett bra utslag med drivern, ett fint inspel och hade en runt sju meter lång putt för birdie. Han slog birdieputten fint, missade hårfint – men returen från under metern brände Spieth rejält, putten nuddade inte ens hålkanten, och han tappade mark mot Louis Oosthuizen och Collin Morikawa i topp.

Från att ha varit fyra under par på varvet efter tio hål kom Spieth alltså in på 69 slag, ett under par. Inför söndagen är Jordan Spieth nu ensam trea, två slag bakom Collin Morikawa och tre bakom Oosthuizen.

Han rusade förbi den mixade zonen, gav inga intervjuer och i tv-sändningen kunde vi se var han tog vägen.

Minuter efter att ledarbollen med Oosthuizen och Morikawa hålat på ut på 18:e visades tv-bilder på Jordan Spieth med puttern i hand på övningsgreenen. Tillsammans med sin caddie, sin tränare Cameron McCormick och bollstartsverktyget Dave Pelz Putting Tutor.

På söndag får vi veta om Spieth hittade någon magi i solnedgången.

Klicka här för en aktuell ledartavla.Text: Oskar Åsgård • 2021-07-17
TournyttJordan SpiethThe OpenTournytt
Scroll to Top