Henrik Stenson missade kvalgränsen i The Open med ett slag. Foto: Getty Images

The Open Championship

Ingen svensk vidare i The Open – inte hänt sedan 1990

Det krävdes varsin bra rond för att gå vidare. Så blev det tyvärr inte och Rikard Karlberg, Marcus Kinhult, Alex Norén och Henrik Stenson missade alla kvalgränsen.

Text: Olof Åsgård • 2021-07-16

Henrik Stenson fick inte den start som behövdes i andra ronden på Royal St George’s. 2016 års segrare på Royal Troon hade istället en kämpig fredag där tre bogeys halkade in i scorekortet under de första sju hålen. Därefter studsade Stenson tillbaka med tre birdies under följande sju hål. Men försöket att ta sig till rätt sida kvalgränsen räckte inte hela vägen och precis som under torsdagen stannade scoren på ett över par, vilket innebar en missad kvalgräns med ett slag. Senast Henrik Stenson missade helgronderna i The Open var 2007.

Marcus Kinhult var bäste svensk efter första dagens spel och startade fredagen på ett under par. Precis som för Stenson ramlade många bogeys in under början av ronden och Kinhult hamnade på fel sida gränsen och behövde jobba sig uppåt. Visst hopp väcktes efter hans två raka birdies på 13 och 14. Men bogeyn på 15, mästerskapets svåraste hål hittills, gjorde att Kinhult behövde jaga in minst en birdie på de sista tre hålen. Så blev det tyvärr inte och Kinhult, som slutade delad 61:a i The Open-debuten på Carnoustie 2018, missar kvalgränsen i sin andra start i The Open.

Alex Norén stod inför den tuffaste uppgiften av svenskarna. 39-åringen var fyra över par inför fredagsronden och var medveten om att det skulle behövas en jätterond för vidare spel. Det började bra med birdie på ettan. Men bogeys på hål 3 och 4 gjorde att både ronden och jakten stannade av. Norén lyckades dock snygga till siffrorna något och gick andra ronden ett över par, för att landa på totalt fem över par. Detta är tredje gången som Norén missar helgspelet på sina tio starter i The Open.

Snöpligt slut för Karlberg – ”Känns riktigt surt”

Rikard Karlberg var två över par efter första ronden och behövde prestera en bra score under fredagen för att få jobba helg. Fredagsronden började också mycket lovande och Karlberg såg fram till sista hålet ut att bli ensam svensk kvar i tävlingen. Innan dess hade Karlberg skapat ett ganska bekvämt avstånd till kvalgränsen genom att gå tre under par första nio. Dessvärre kom sedan två raka bogeys på tian och elvan men Karlberg klamrade sig fortsatt kvar på rätt sida.  

På sista hålet krävdes ett par för att inte behöva packa väskorna. Men efter att utslaget skickat ned Karlberg i en av Royal St George’s tuffa bunkrar slutade The Open 2021 med en bogey på 18 och missad kvalgräns för Karlbergs del.

Efteråt var 34-åringen naturligtvis besviken.   
– Det är jättetråkigt. Man måste sätta sig i bra positioner och inte i bunkrarna men det lyckas jag med både på 15 och 18, säger Rikard Karlberg till Svensk Golf. 

Misstaget på hål 15 var enklare att smälta för Karlberg eftersom det handlade om ett snett slag. Det som hände på 18 var tyngre.
– Ett riktigt bra utslag, det är bara fel klubba som normalt inte ska gå så långt. Jag är uppumpad och det har torkat ut under dagen, det behöver man ha med i kalkyleringen. Så klubbvalet var ett jättemisstag på sista. Det känns riktigt surt, säger Karlberg.

Årets Open Championship var Karlbergs sjätte majorstart i karriären och hittills har svensken aldrig klarat kvalgränsen i en major. Senaste åren har han även varit borta från golfen på grund av sjukdom. Sedan comebacken har Karlberg visat sin potential flera gånger, senast för två veckor sedan när han slutade tvåa i stjärnspäckade Irish Open, vilket också gav startbiljetten till The Open. 
– De här två dagarna har spelet inte känts lika bra som när jag spelade Irish Open, då jag hade bättre kontroll på skruven åt båda hållen. Självklart vill man göra det bra i majors, det är det man alltid tränar och drömmer om. Jag kämpade som bara den därute och spelade väldigt bra första nio. Och så gör man såhär på sista hålet för att antagligen inte få spela i helgen. Det är svårt att beskriva. Det känns tomt, säger Karlberg.

Att ingen svensk är med i helgspelet har inte hänt sedan 1990 då Mikael Krantz och Peter Hedblom var de enda svenskarna i mästerskapet men bara spelade första två varven. Varje år efter det har det varit minst två svenska spelare som spelat alla fyra varv i The Open Championship. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-07-16
TournyttAlex NorénHenrik StensonMarcus KinhultRikard KarlbergThe OpenTournytt
Scroll to Top