Bryson DeChambeau konstaterade efter ronden att hans driver "suger". Cobras konstaterade att det var "korkat sagt". Foto: Getty Images

The Open

Bryson: “Drivern suger”, Cobra: “Korkat sagt”

Bryson DeChambeau träffade bara fyra fairways på torsdagen. Efteråt skyllde han på sin driver.

Text: Oskar Åsgård • 2021-07-16 Uppdaterad 2021-07-16

På presskonferensen inför veckans major sa Bryson DeChambeau så här:

“Jag hoppas att jag kan slå tillräckligt långt så att jag kan wedga upp den på green även från dåliga lägen. Om du slår den 270 meter från tee och hamnar i ruffen kommer det inte att vara lätt därifrån heller. Jag hoppas att längden kan vara en fördel. Det här är första gången jag har tagit min (nya) längd till en linksbana. Vi får se hur det går.”

Hur det gick? Bryson vevade på som aldrig förr i vinden på Royal St George’s och när ronden var över hade han träffat totalt fyra av fjorton fairways. Scoren landade på 71 slag, ett över par, och en delad 74:e plats för världens just nu sjätte högst rankade spelare.

– Om jag kan slå den mitt i fairway är det kanon, men med min driver just nu, den suger. Träffytan är inte bra för mig och vi försöker fortfarande lista ut hur vi kan göra den bra på sämre träffar. Jag balanserar på en knivsegg som jag förklarat länge nu, sa DeChambeau till pressen efteråt.

Det var alltså inte bågskytten det var fel på, utan pilbågen.

– Jag har insett det här i flera år nu. Det hände 2016–2017 när spelare slutade slå draw. Väldigt få slår en draw numera. Det är inte på grund av spinntal, även om alla tror att det är så, att vi är på 2 000 eller 1 800 rpm i spinn. Det är inte det. Det är bokstavligen fysik och hur klubbhuvuden konstrueras idag. Det är inte rätt design, tyvärr, och vi har försökt att lösa det och Cobra har jobbat arslet av sig men vi har inte åstadkommit några resultat ännu.

Uttalanden som knappt går att läsa utan att himla djupt med ögonen eller brista ut i skratt. Visst, DeChambeau slår hårt på bollen. Klubbhuvuden byggs inte i första hand med hans fart i åtanke, men han slår ju samtidigt huvudet på sin egen spik i citatet när han säger att vi, alltså han och Cobra om vi ska ta honom på orden, försöker lista ut hur klubbhuvudet kan göras bra på sämre träffar. Ett annat alternativ hade ju helt enkelt varit att träffa bollen bättre.

Cobras representant: “Gör ont när han säger något så korkat”

Inte helt oväntat föll amerikanens uttalanden inte hans utrustningssponsor Cobra i smaken.

Ben Schomin är tour operations manager på Cobra och var den som hoppade in som caddie för DeChambeau på PGA Tour för två veckor sen när ordinarie caddien Tim Tucker plötsligt lämnade eller blev sparkad samma dag som Rocket Mortgage Classic skulle börja. På torsdagen satte Schomin, hemma i Michigan, sin frukost i halsen när han hörde DeChambeaus kommentarer efter ronden.

– Alla här böjer sig baklänges, vi har flera killar på vår utvecklingsavdelning som bara ritar och försöker få ut färdiga produkter. Det gör bara riktigt, riktigt ont när han säger något så korkat, säger Ben Schomin till Golfweek.

Bryson DeChambeau använder sig just nu av en modifierad Cobra Radspeed-driver som mäter 46 tum, ungefär en tum längre än standarden på touren idag, och har 5 graders loft. Den är tillverkad specifikt för honom och är inget du kan beställa via din lokala golfbutik.

Att ta fram nya prototyphuvuden åt DeChambeau är en tidskrävande process, som kan ta flera månader.

– Vi försöker att ha framförhållning så vi beställer 10 prototyper men inom en vecka eller två från att vi har lagt beställningen kanske vi har gjort en ändring och beställer ytterligare ett gäng. Han är aldrig riktigt nöjd med sin driver. Nu är han i ett läge där han svingar en femgradig driver med 200 mph i bollhastighet. Alla letar efter en “magic bullet”. Tja, den magiska kulan blir svårare och svårare att hitta ju snabbare du svingar och desto lägre loft du har, utvecklar Ben Schomin i intervjun med Golfweeks utrustningsskribent David Dusek.

Förenklat: när du svingar i DeChambeaus fart blir felmarginalen mindre. Enkel fysik.

“Som en åttaåring” – DeChambeau pudlar

Ben Schomins besvikelse var uppenbar i hans kommentarer, även om han någonstans trodde att DeChambeau inte menade vad han sa.

– Det är som en åttaåring som blir arg på dig och säger “jag hatar dig” men du vet att de inte menar det. Om vi var i samma rum nu och jag frågade varför i helvete han sa sådär så skulle han svarat att han var arg. Han vet hur mycket vi anstränger oss för hans skull, men det är fortfarande inte cool, säger Schomin.

Senare på torsdagen kände Bryson DeChambeau ett behov av att gå ut med en ursäkt på sin instagram.

“Kommentaren jag gav i min intervju efter ronden idag var väldigt oproffsig. Min frustration över hur jag drev bollen kokade över. Jag sög idag, inte min utrustning.” står det i en bild på amerikanens konto.

Det som är lite fascinerande i sammanhanget är att DeChambeau en gång i tiden var en skicklig linksspelare. När han som amatör spelade i Walker Cup 2015 på Royal Lytham & St Annes var han enligt mångårige skotske golfjournalisten John Huggan, som bevakade matchen för Golf Digests räkning, den “överlägset den bästa spelaren i det amerikanska laget” och “spelade imponerande linksgolf”.

Det är ju lätt att sitta bakom tangentbordet och häva ur sig “klokheter”, men för alla oss som spelat vår beskärda del linksgolf genom åren och även sett Royal St George’s så kändes DeChambeaus plan att mästra just den här linksbanan med sin kraft som fullkomligt dödsdömd redan på förhand.

Det återstår att se hur världssexan tar sig an utmaningen dag två. Han inleder sin andra rond i mästerskapet klockan 15.26 på fredagen.

Aktuell ledartavla i The OpenText: Oskar Åsgård • 2021-07-16
TournyttBryson DeChambeauCobraThe Open
Scroll to Top