Vincent Norrmans proffsdebut i BMW International Open slutade med en femte plats och innehöll en HIO, på ett par 4! Foto: Getty Images

European Tour

Succé i proffsdebuten för Vincent Norrman

Vincent Norrman har presenterat sig som proffs. Han gjorde det med ett hole-in-one på ett par 4-hål och en femteplats i BMW International Open.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-27 Uppdaterad 2021-06-27

Succédebut. Något annat ord finns knappast.

Vincent Norrman, 23 år, från Haninge GK, lämnade sin första tävling som professionell tourgolfare – BMW International Open – med en femteplats och med minnen som han sent eller aldrig kommer att glömma.

Svenske Norrman har presenterat sig.

– Kepsen av för Vincent. Han har gjort ett stort intryck på mig den här veckan. Nu ser jag fram emot att följa hans fortsatta äventyr både i Europa och i USA som han siktar mot, sa Magnus Sunesson, veckans kommentator på V Sport Golf.

Även före detta tourspelare uppmärksammade Vincent Norrman på sociala medier, inte bara Norrman utan även andra unga svenska framtidshopp som Ludvig Åberg (som tog EM-silver i lördags), Hugo Townsend, Pontus Nyholm, Tim Widing, med flera.

– Vad kul att se ljuset i tunneln angående svensk herrgolf. Några av dem kommer att tälja guld, skrev f d tourspelaren Fredrik Månsson, som följer tourerna på nära håll.

– Hoppas han kan inspirera flera att ta det stora steget och prestera när dom får chansen, skrev ET-segraren Richard S Johnson på twitter.

Vincent har med sin unika hole-in-one under tredjeronden, på ett par 4-hål, det 16:e på Golfclub München Eichenreid, fått sitt namn i Europatourens mediaarkiv.

Svensken gick samtliga rundor under par: 69–69–71–66. Sammanlagt 13 under par för tävlingen.

Det räckte till en femteplats – delad med sex andra – och det är lätt att konstatera att få inom golfen har upplevt en liknande proffsdebut.

385 000 kronor och ny chans redan nästa vecka

Dessutom var konkurrensen knivskarp. I det starka startfältet fanns majorvinnare och Ryder Cup-spelare som Martin Kaymer, Sergio Garcia, Louis Oosthuizen (som slutade tvåa i US Open förra veckan) och Andy Sullivan, flera av de etablerade stjärnorna i god form.

Och norrmannen Viktor Hovland, 14:e man på världsrankingen, den slutlige vinnaren.

Hovland spelade in cirka 2,5 miljoner kronor. Vincent Norrman 385 000 kronor.

Ett förmodat skönt belopp på sin karriärs första prischeck.

Placeringen innebär framför allt att han kan räkna med att få en plats i Irish Open på Mount Juliet Estate kommande vecka.

– Vincent kan ta med sig en skön känsla dit och fortsätta att ta en tävling i taget. Nu har han visat att han hör hemma på den här nivån, säger tränaren Viktor Gustavsson till Svensk Golf.

– Viktigast tycker jag är att han höll huvudet högt även under lördagens sämre runda. En tuff runda har man nästan alltid. Vincent tog det på rätt sätt.

Denna veckas enda svacka inföll under de första 15 hålen på lördagen. 

– Jag var faktiskt rätt sur när jag gick upp på 16:e tee, sa Vincent om hålet där han slog sin hole-in-one.

– Min caddie (Sean McDonaugh) sa ändå att jag skulle gå för greenen. Jag valde att spela aggressivt och hade ett perfekt nummer med min trätrea. Jag såg aldrig bollen landa men när jag hörde den galna publiken förstod jag vad som hade hänt. De höll på att hoppa ur skorna, det var sjukt.

På söndagen rullade det mesta Viktors väg. Hans erkänt starka långa spel fungerade åter felfritt.

Totalt sju birdieputtar slogs i hål. Dessa på hålen 1, 5, 6, 9, 12, 15 och det numera omtalade 16:e.

Vincent Norrman & Sean Mcdonagh. Foto: Getty Images

Han var i det läget delad tvåa. Flera jagande konkurrenter var dock ute på banan med flera birdiechanser framför sig.

Hovland höll ledningen och vann första ET-titeln

Först att passera var Martin Kaymer. Den nyligen nominerade vice kaptenen i Ryder Cup visade att han ännu spelar golf på den allra högsta nivån. Mellan hålen 5 och 12 bjöd han på en svit med sex birdies av åtta möjliga.

Nya birdies på 15:e,16:e och 18:e hålen och i den stunden lika med ledaren Viktor Hovland, 24 år från Oslo.

Den norske stjärnan hade övertagit ledningen på lördagen. I ledarbollen höll han sin ledning med sikte mot sin och den norska golfens första titel på European Tour. Han har tidigare två vinster på PGA Tour i USA och sitt namn på US Amateur-trofén.

Eftermiddagen blev dock betydligt tuffare än vad han tänkt sig. En sänkt parputt på 14:e hålet var viktig. På det 16:e hålet kopplade han greppet. På det 18:e stod det klart att han vunnit med två slags marginal före Kaymer.

Hovland kan nu fortsätta sina förberedelser inför såväl The Open, OS och senare i höst Ryder Cup – där han kan ta plats i det europeiska laget som ensam skandinav.

Viktor Hovlands första segertrofé på European Tour. Sannolikt inte den sista. Foto: Getty Images

– Nu är jag bara glad att det här är över – det blev en stressig dag, sa Viktor Hovland i segerintervjun på Einchenreids 18:e green.

– Ser fram emot ett par veckors vila med vännerna hemma i Norge. Sedan åker jag till The Open med ett gott självförtroende.

Norge har nu en titel på herrarnas Europatour, Sverige har 112. Framför allt finns en ljus framtid med Vincent Norrman och andra i startlistorna.

Klicka här för en den slutliga resultatlistan


Vincent Norrmans drömslag – HIO på par 4


Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-27
TournyttBMW International OpenEuropean TourTournyttViktor HovlandVincent Norrman
Scroll to Top