Vincent Norrman hade all anledning att le efter sin läckra hole-in-one på lördagen, trots att han inte vann en ny BMW... Foto: Getty Images

European Tour

Vincent Norrmans drömslag – HIO på par 4

Vincent Norrmans proffsdebut fortsätter att övertyga. På lördagen gjorde han ett unikt hole-in-one, på ett par 4-hål. Albatross och HIO i ett smakar sällan fel.

Text: Tomas Hagfeldt • 2021-06-26 Uppdaterad 2021-06-28

Midsommardagen såg ut att bli en mellandag i Vincent Norrmans nya golfliv som professionell tourgolfare.

Men så kom han till det 16:e hålet på Golf Club München Eichenreid.

Par 4, 248 meter för dagen, tee långt fram men med flaggan ute till höger på greenen bakom vattnet.

Långtslående Vincent Norrman slog till bollen med full kraft. Rätt i hålkoppen för ett unikt hole-in-one!

– Jag slog bollen, såg inte var den landade men hörde av publikens galna reaktioner att något hade hänt. Jag började förstå när jag gick av tee, det var otroligt, sa Vincent Norrman i glädjeyran efteråt.

En i övrigt tyngre dag ute på golfbanan förvandlades på ett par sekunder till en historisk dag den 26 juni 2021. Med ett slag avancerade Haningegolfaren från 49:e till 23:a plats på resultatlistan i sin proffsdebut i BMW International Open.

– Jag hade spelat dåligt och min caddie tyckte att jag skulle satsa. Det var ett perfekt avstånd för min trätrea och jag såg chansen att spela aggressivt, berättar Vincent om beslutet på 16:e tee.

Någon HIO-bil från huvudsponsorn får han dock inte resa hemåt i – de elbilarna vinns endast på par 3-hål… Men en flaska champagne belönades bedriften åtminstone med. Samt en plats i Europatourens historieböcker.

Av två svenskar, båda från Haninge, som är kvar i tävlingen är Norrman fortsatt bäst placerad inför söndagens finalvarv då han får hämta sin första prischeck i karriären. Kristoffer Broberg ligger delad 42:a.

Det är en proffsdebut som sent kommer att glömmas. Fler och större prischeckar kommer Vincent Norrman att vinna i framtiden – rimligen inte lika många holes-in-one på par 4-hål.

Historiken visar att totalt nio holes-in-one på parfyror har gjorts på de största tourerna – men endast två på European Tour. Först var spanjoren Javier Colomo som år 2015 skrev in sig i historieböckerna med en fullträff på det nionde hålet på Heritage Golf Club i Mauritius Open. I Kenya Savannah Classic detta år lyckades sydkoreanen Kyongjun Moon.

På PGA Tour i USA har endast en hole in one gjorts på ett par 4-hål. Det hände på TPC Scottsdales 17:e hål i samband med Phoenix Open år 2001. För 20 år sedan, alltså. Andrew Maggee hade precis gjort en dubbelbogey, var allt annat än optimistisk och trodde inte att han skulle nå greenen med sin driver.

På greenen framför stod Tom Burym och puttade. Burym satt på huk och studerade sin putt när plötsligt en boll rullade mellan hans ben, för att träffa putterbladet och styras rakt mot hålet.

I mars 2009 fick svensken Richard S Johnson sin drömträff på det 15:e hålet på The Hills i Nya Zeeland. Touren var dåvarande Web.com, det som idag heter Korn Ferry Tour och är undertouren till PGA Tour.

Viktor Hovland leder med tre

Om Vincent Norrman var eftermiddagens gladaste i klubbhuset – så var norrmannen Viktor Hovland den bäste.
Med en 64-runda, åtta under par, övertog han ledningen i BMW International Open.

På snabbast möjliga sätt har han tagit sig tillbaka i hetluften. Han tvingades avbryta förra veckans US Open på grund av en snöplig ögonskada då bunkersand fastnade olyckligt och orsakade smärta på vänsterögat.

Hovland leder nu inför finalvarvet med tre slags marginal, före spanjoren Jorge Campillo. Den topprankade norrmannen, 14:e man på världslistan, är dock ännu utan en stor titel på Europatouren att lägga till sina två segrar på PGA Tour.

Klicka här för en aktuell ledartavlaText: Tomas Hagfeldt • 2021-06-26
TournyttEuropean TourTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen