Johanna Gustavsson har fått en bra start i veckans tävling. Vilket kan vara viktigt ur ett ekonomiskt perspektiv. Foto: LET/Tristan Jones

Scandinavian Mixed

Stor prispeng för damerna i veckan: ”Man vill prestera”

KUNGSBACKA. Hälften av startfältet spelar i en tävling med ganska låg prissumma. Den andra halvan spelar om pengar de bara ser i majors.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-10

Målet är att lika många tjejer som killar ska ta sig vidare och klara cutten i veckans Scandinavian Mixed. Förhoppningen är att banan ska vara så pass rättvist uppsatt att alla som är på Vallda golf & Country Club ska kunna vinna.

Trots det är veckans tävling för många av damspelarna betydligt mycket viktigare än den är för herrarna.
Anledningen är prispengarna.

En normal tävling brukar damerna i Europa spela om en prispott på totalt 200 000 euro, ungefär 2 miljoner kronor.
I veckan är den totala prissumman 1 000 000 euro, drygt 10 miljoner kronor.

Detta gör att man som tjej har en betydligt större prissumma att spela om än normalt. Detta är något som Johanna Gustavsson märkt av när hon småpratat med sina tourkollegor i Kungsbacka.
– Ja precis, för oss är det här jättekul. Killarna känner antagligen inte alls samma sak men för oss blir det ju så mycket större eftersom det är mer pengar på spel. Man vill prestera bättre, säger hon till Svensk Golf.

Hur påverkas du av den större prissumman?
– Inte speciellt mycket skulle jag säga. När man väl är där ute så gäller det att spela sin egen golf och klå banan framför allt.

Sett till resultatraden var fokus på helt rätt saker för Gustavsson. En bogey, en dubbel och sju birdies gör att svenskan totalt är fyra under par, på en delad 13:e plats.
– Det var rätt så behagligt där ute. Inte för mycket vind, en skön temperatur och en härlig bana. Det kändes bra idag, stabilt skulle jag säga.
– Men jag gjorde en miss på nian som kostade en dubbel. Jag tog en klubba för kort och satte utslaget i vattnet. Vinden lurade mig lite där. Men det är bara att göra det bättre till imorgon.

Johanna Gustavssons scorekort.

En annan spelare som också är fyra under par är Jenny Haglund. Hon har tagit vara på att veckans bana spelas kortare än vad som är brukligt på Ladies European Tour.
– Den här banan spelas mycket kortare. Vi är vana vid längre banor. Senaste tre veckorna har det varit betydligt smalare från tee också men trots det måste man sätta bollen i spel och på rätt linje. Så för oss tjejer gäller det att försöka ta av lite från hörnorna, säger Haglund till Svensk Golf.

Vem gynnar den här banan?
– Den som slår rakt. Man kan faktiskt ganska enkelt hamna i trubbel. Missar du greenerna har du problem, framför allt för oss tjejer. Så spelstrategi skulle jag säga är det som är viktigast för oss tjejer den här veckan.

Jenny Haglunds scorekort.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-10
TournyttJenny HaglundJohanna GustavssonLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Scroll to Top