Vincent Norrman, Lina Boqvist och Sebastian Söderberg snackar om veckans spännande tävling. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Spelarnas tankar inför veckans unika tävling

KUNGSBACKA. En del ovisshet och en del entusiasm. Där har du något slags grundrecept inför veckans Scandinavian Mixed på Vallda Golf & Country Club.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Tjejerna mot killarna. Det är dags för Scandinavian Mixed, en tävling där halva startfältet består av damspelare och andra halvan av herrar. Formatet är visserligen inte helt nytt, men aldrig tidigare har en mixad tävling spelat på så hög nivå som den görs i veckan. 2019 spelades Jordan Mixed Open där 40 spelare från Ladies European Tour, 40 från Challenge Tour och 40 från European Senior Tour deltog.

Spelplatsen är Vallda Golf & Country Club utanför Göteborg och på plats finns en viss känsla av ovisshet. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur ovanligt formatet är. Vi har pratat med några av de svenska spelarna som är på plats för att få en känsla av vad de förväntar sig.

Sebastian Söderberg:

– Det här ska bli riktigt kul och intressant. Jag har verkligen ingen aning om hur det kommer bli. Jag vet lite för lite om damspelarnas nivå och jag tror det kommer bli svårt att få det exakt rätt. Det borde bli enklare åt något håll sett till teeplaceringarna tänker jag mig.
– Det är klart att vi sätter mer spinn i bollen och det finns gott om flaggor som vi kommer ha svårt att nå. Så det blir spännande att se om de sätter flaggorna svåråtkomliga eller om allt kommer sitta i bakkant för att vi ska kunna komma åt dem. Jag vet verkligen inte men är mycket nyfiken!

Dina tankar om banan?
– Jag har genom åren säkert fått in 20 varv här eller så. Nu är den i det bästa skick jag sett vilket är svinkul. Den är lite speciell med sin inlandslinks-känsla. Men jag fick verkligen en chock när jag såg hur fantastiska fairways är här, i vanliga fall är den här banan ganska sandig.
– Hur svår banan spelas beror helt på förhållandena, om den blir lätt eller svår. Men överlag känns den ganska tillgänglig.

Lina Boqvist:

– En häftig tävling! Jag var med i Jordanien för tre år sedan. Det var nog ett bra test där som gav ganska mycket information man kan gå på. Där var det några tjejer som var med och fajtades i toppen och som jag minns det var det ganska jämnt sett till vilka som klarade cutten och inte. Men jag tror många är spända inför den här veckan, många lär undra hur det går och om allt faller väl ut kan vi kanske se fler liknande tävlingar.
– Jag spelade ett inspelsvarv med en herrspelare, en sydafrikan. Han slog nog lite längre än medel och på vissa hål hade han fördel samtidigt som vi damspelare nog har fördel på andra hål. Min känsla är att det kommer vara ganska jämt över 18 hål men att man måste ta vara på de chanser man får.

Dina tankar om banan?
– Jag var här och spelade in för tre veckor sedan och har spelat både i måndags och tisdags. Den blir hårdare och hårdare och för oss damer spelas den ganska kort. Jag slår nog lite över medel men har inga långa klubbor in, så det handlar om att få stopp på bollen. Jag når in på alla par 5-hål på två slag, jag har inte mer än ett järn in. Bollen rullar på rätt så bra från tee.
– Men på par 3-hålen känns det som att herrarna kan ha en fördel, så där måste man ha lite koll. Och det här är en bana där man måste tänka lite. Det är inte alltid bäst att ligga för nära greenen, då man får för lite spinn. Det gäller att kunna ha en plan i bakhuvudet. Det här ska bli jättekul, jag är redo för att känna på lite hetluft!

Vincent Norrman (amatör):

– Det här ska bli jättekul. Det är kul att spela med både tjejer och killar och så är det många svenskar här också, vilket är kul. Det känns lite som under juniordagarna. När man lirade Skandiatouren och det blandades. Men jag har lite för dålig koll och har svårt att säga hur jämn tävlingen kommer bli. Jag har ännu inte spelat med någon tjej men par 3-hålen är ganska tuffa för oss med långa järn in till små och undulerade greener, så jag tänker att de blir ganska tuffa för tjejerna.

Dina tankar om banan?
– Jag har gått på college i fyra år nu så det var ett tag sedan jag spelade på ett sånt här underlag. Det påminner mycket om linksgolf och underlaget gör att det är svårt att komma ner på bollen. Man får ingen riktig spinn med någon klubba. Så man får tänka sig för när man kommer in mot greenerna. Men det här är rolig golf, man får tänka lite! I USA har vi oftast tajta pinnar med mjukt underlag så det ändå går att attackera. Men här är det kanske fem steg vänster du ska landa för att komma nära en flagga. Här är det mer att tänka och inte bara att gå rakt på alla flaggor.
– Det finns många bra pinnar på greenerna och jag tror det är ganska enkelt att placera flaggorna beroende på hur svåra man vill ha dem.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-09
TournyttLina BoqvistScandinavian MixedSebastian SöderbergTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen