Vincent Norrman har siktet inställt på USA och börjar sin professionella karriär på måndag. Foto: Göran Söderqvist

Scandinavian Mixed

Norrman blir proffs – siktar in sig på USA

KUNGSBACKA. För sista gången kommer Vincent Norrman starta en tävling som amatör. Efter veckans Scandinavian Mixed är han ett proffs med målet att nå PGA Tour.

Text: Jesper Johansson • 2021-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Vincent Norrman ska i veckan göra sin sista föreställning som amatör. Haningespelaren har beslutat sig för att ta nästa steg och lämna tryggheten från college och landslag för att istället stå på egna ben.
Tanken var att han skulle göra sin professionella debut redan den här veckan, då han deltar i Scandinavian Mixed, men på grund av European Tour och deras regler var det inte möjligt med tanke på startfältets storlek (hälften damer, hälften herrar). Därför kommer svensken istället att spela som amatör för sista gången. Och när Svensk golf pratar med Norrman inför tävlingen är det med hunger i blicken och ett ruskigt drag i bössan som 23-åringen peggar upp på Vallda Golf & Country Club under torsdagen.
– Det ska bli väldigt spännande att bli proffs. Men det är ju lite läskigt att kasta sig ut också, men konstigt vore det väl annars, säger Norrman.

Hur ser kommande månader ut?
– Målet är att ta mig till USA så snart som möjligt och jag kommer att ta vara på de chanser jag får via invites i sommar, vart jag nu får dem. Jag ska också vara med i kvalet till Korn Ferry Tour i höst, så det är väl kanske årets största mål. Innan dess kör jag på det jag får invites till.

Som världens elfte högst rankade amatör för tillfället kan man med säkerhet säga att spelet håller för att gå över till andra sidan. Men det är mer än att spela för lönen. Som ny professionell spelare är det en hel del annat att tänka på – kanske främst de första månaderna.
– Det är en väldigt stor grej att gå över och bli proffs. Efter fyra år på college är jag van vid det. Där får man en banguide, en tee time och så är det bara att gå ut och spela golf. Här är det helt annorlunda, man vet inte vart man ska gå när man kommer hit och helt plötsligt måste man boka flyg och boende själv.

Ja, det låter förstås som en liten grej men det är klart att allt sådant påverkar. Helt plötsligt har du eget ansvar och dina resultat påverkar din framtid som ung spelare. Samtidigt är det viktigt att ta ansvar för sin egen hälsa och inte stressa, vilket Norrman är väl medveten om.
– Jag pratade med en rutinerad caddie som sa att man helst inte ska spela mer än sex raka veckor för att orka. Jag har aldrig tävlat i mer än tre veckor i rad på college.

Var du trött efter de tre veckorna?
– Ja, jag var det. Men man får väl anpassa sig, träna mindre och vila mer helt enkelt.

Just att träna mindre verkar vara något Vincent Norrman har lite svårt för. Som aspirerande golfproffs är förstås en drivkraft att bli bättre den mest värdefulla egenskapen. Men att balansera träning med tävling är något annat.
– Om jag tar en dag ledigt mår jag nästan dåligt. Jag tänker alltid att jag kan bli lite bättre. Om jag slår en timme på rangen kommer jag slå bollen bättre. När jag spelade de där tre veckorna i rad kan jag önska så här i efterhand att jag hade vilat lite mer inför den sista veckan. Jag spelar mycket bättre om jag tillåter mig att vila lite mer.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut?
– På college har det varit så uppstyrt. Vi hade fysträning sju på morgonen. Sedan käkade vi, pluggade lite och så tog vi oss till banan. Där var vi mellan 12 och 18. Det är ett ganska härligt liv så målet är väl att fortsätta så framöver. Men jag vet hur viktigt det är att komma ifrån lite också. Det är klart att det kan bli för mycket om man tränar stenhårt 50 veckor per år och samtidigt spelar över 30 tävlingar.

Vad gör du när du inte tränar golf då?
– Jag spelade mycket hockey när jag växte upp så det tittar jag en hel del på. Sedan tränar jag mycket fys om jag inte är på golfbanan. Senaste tiden har jag också börjat läsa lite. Mycket av det jag läser handlar om mentalitet och inställning. Just nu läser jag en bok om golfmentalitet specifikt. Jag tycker det är intressant när man kan relatera till det man läser. Jag är också väldigt intresserad av att ta hand om mig själv och min kropp. Kosten och så.

Vincent Norrman spelar de inledande två ronderna av veckans tävling tillsammans med Karoline Lund och Benjamin Hebert. Tyvärr gör han det utan att en storpublik kan följa den stigande stjärnan på plats. Men för den som är nyfiken på Norrmans styrkor ska man hålla ett extra öga på spelet från tee till green.
– Ja, jag skulle säga att jag är en bra ball-striker. Jag slår ganska långt med mina woods och är stark med långa och mittenjärn. Just nu slipar jag på wedgarna närpselet. Om jag steppar upp den delen av spelet några steg kommer det vara riktigt bra för framtiden, säger Norrman.


Text: Jesper Johansson • 2021-06-09
TournyttEuropean TourKorn Ferry TourScandinavian MixedTournyttVincent Norrman
Scroll to Top