En nöjd Maja Stark efter andra ronden som avverkades på 70 slag // Foto: Getty Images

U.S. Women´s Open

Stark: “Jag vill vinna hela grejen”

Succéamatören siktar högt efter ännu en fin rond i U.S Women´s Open.

Text: Martin Strömberg • 2021-06-05

Den svenska amatören Maja Stark fortsätter att imponera stort i U.S.Women´s Open.

Efter första ronden berättade Stark att hon hade mer att ge – under andra ronden på Olympic Club visade 21-åringen från Abbekås att det inte bara var tomma ord.

Hon inledde med sju raka par innan rondens första och enda bogey kom på det åttonde hålet. Stark fortsatte sedan med tre raka par innan hon rullade i birdies på hål 12 och 13 följt av fem avslutande par.

En rond på 70 slag innebär ett under par totalt och en delad niondeplats halvvägs in i majorn för amatören.

– Det var inte briljant idag men jag är väldigt nöjd med tanke på att jag missar mycket fairways och greener.Jag missade inte med mycket men ruffen är så tjock att man inte tar sig fram till green när man försöker ta sig ur den, sa Stark till Viaplay efter ronden.

Stark träffade 8 av 14 fairways och 10 av 18 greener under andra dagen och behövde bara 27 puttar.

Just tufft uppsatta banor verkar passa Maja Stark väldigt bra. Hon slutade som ni kanske minns på delad 13:e plats när U.S. Women´s Open spelades på Champions GC i Houston i december i fjol efter att ha flyttats fram på grund av covid-19. Det var då den bästa placeringen någonsin av en svensk amatör.

Nu är hon återigen uppe och konkurrerar i den absoluta toppen av samma major, den som vanligtvis brukar betraktas som den svåraste och också mest prestigefyllda att vinna på damsidan.

– Jag tror att placeringen ifjol gjorde väldigt mycket. Jag vet att jag inte behöver spela 100 och slå mina bästa slag någonsin utan kan ändå vara med och fajtas. Det var skönt att veta.

Jämför med förra årets bana finns det inte många likheter den här veckan men Stark stortrivs ändå.

– Det är ju svinkul såklart. Väldigt annorlunda från förra året då det var gigantiska greener och stora unduleringar. Det här känns nästan som raka motsatsen med mindre och mjukare greener, men det är så roligt alltså.

Det är mycket unga spelare i toppen efter två ronder på Olympic Club. Allra längst upp på sex under par finns den blott 19-åriga filippinskan Yuka Saso på sex under par. Saso som har en filippinsk mamma och japansk pappa, därav namnet, hade en gedigen meritlista som amatör när hon beslutade sig för att ta klivet över till proffslivet 2019 och luyckades förra året ta sin första proffsseger då hon vann NEC Kuriozawa 72 på LPGA of Japan.

Två slag bakom Saso finns främsta amatören, bara 17 år unga amerikanskan Megha Ganne, som följde upp sin 67-rond med 71 slag andra dagen.

Näst bästa amatör är Maja Stark, fem slag bakom Saso, och för Stark är det inte prsiet som bästa amatör som hägra, hon siktar högre än så.

– Jag vill vinna hela grejen så jag har inte tänkt så mycket på amatörpriset, utan jag kollar på hela leaderboarden. Om jag ligger delad nia och inte har spelat super så känns det ganska realistiskt i varje fall. Sedan kanske det låter överkaxigt men jag tycker ändå att det känns ganska rimligt, sa Stark till Viaplay.

Två svenskor har lyckats med att vinna U.S. Women´s Open. Liselotte Neumann var först 1988 innan Annika Sörenstam lyckades ta tre segrar 1995, 96 och sedan 2006.

Vid sidan av Maja Stark tog sig ytterligare tre svenskor vidare till helgens spel. Madelene Sagström ligger bra med på delad 18:e plats på två över par efter ronder på 71-73. Både Anna Nordqvist (75-73) och Pernilla Lindberg (76-72) slank också med när scorerna och därmed kvalgränsen gick upp till sex över par. Nordqvist och Lindberg delar 59:e plats, tolv slag bakom ledande Yuka Saso.

Den delade niondeplatsen innebär att Stark får starta bland de sista grupperna under lördagens rond.

Stark spelar lördagens rond tillsammans med japanskan Nasa Hataoka i femte bollen från slutet och duon går ut klockan 13.51 lokal tid, 22.51 svensk tid.


Text: Martin Strömberg • 2021-06-05
TournyttAnna NordqvistLPGA TourMadelene SagströmMaja StarkMegha GanneNasa HataokaOlympic ClubPernilla LindbergTournyttU.S. Women´s OpenYuka Saso
Scroll to Top