Hampus Bergman gjorde sin tredje Challenge Tour-tävling i karriären på Österåkers GK. Foto: Getty Images

Challenge Tour

Bergmans avslutning säkrade en resa till Irland

ÅKERSBERGA. Hampus Bergman gjorde två viktiga birdies på sluthålen av Dormy Open för att säkra en ny start på Challenge Tour.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-23

Hampus Bergman vann för två veckor sen årets första tävling på Moregolf Mastercard Tour, den svenska proffstouren. Det var 27-åringens andra seger på touren.
Tack vare den fick han chansen att spela de två senaste veckornas Challenge Tour-tävlingar – Range Servant Challenge by Hinton Golf på Rönnebäck och Dormy Open på Österåker.

Bergmans enda tidigare Challenge Tour-start var 2017, i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson på Katrineholm.
Han förvaltade chansen väl.

Förra veckan slutade han delad 15:e på Rönnebäck. Nu på Österåker spelade han i ledarbollen bägge de två sista varven.
– Jättekul att få chansen. Det har känts som att jag stått och stampat på samma ställe i några år nu. Gäller att ta tillvara på den. Det är kul, bara ut och köra, sa Bergman till Svensk Golf inför finalronden.

Men fjärde varvet på Öster by Stenson blev efter tre mycket stabila varv en kämpigare historia. Tre bogeys de första sex hålen gjorde att han tappade mark. Två raka birdies på hål 7 och 8 tog honom tillbaka till par för ronden.

Efter det två timmar långa spelavbrottet för åska hade Bergman hårfina birdiemissar på hål 10 och 11, men därefter blev det tre raka bogeys från 12–14.
– Jag var ganska dålig idag kändes det som. På 14 låg bollen nedtryckt i en gammal torva och jag kunde knappt komma åt den (på andraslaget). Slog två i vattnet också (på hål 3 och 13), så nej, det var ganska dåligt. Sen hade jag en bra avslutning som räddade upp det lite, säger Hampus Bergman till Svensk Golf.
Den avslutningen skulle visa sig vara viktig. På 16, det korta par 4-hålet, satsade Bergman för greenen med en drive och slog en riktigt fin fade som landade bollen på greenen 260 meter bort.

Eagleputten blev kort, men birdie och tillbaka till nio under par.

Även på det 17:e hålet, där tee flyttats fram och gjort hålet 335 meter, satsade Bergman med drivern över diket som skär genom fairway. Med cirka 50 meter kvar slog han upp sig till en knapp meter från hål och gjorde ytterligare en birdie.

På 18:e gav han sig en tredje raka birdiechans, från cirka en meter, men den putten smet retfullt förbi hål på högersidan.

Hampus Bergman tar sig för pannan efter puttmissen på 18:e hålet. Foto: Getty Images

Trots den missen innebar Bergmans avslutning att han tog sig in bland topp-10 igen, vilket garanterar honom en start i nästa veckas Challenge Tour-tävling i Dublin, Irland.
Precis efter ronden var Bergman ändå besviken.
– Jag vet inte vad som hände där på 18, den bara stack iväg. Nej, det känns inte bra nu. Jag kan inte se något positivt just nu så här direkt efteråt tyvärr. Det är alltid svårt efter en sån där avslutning. Det brukar ta en stund innan man lugnar ner sig. Men sen kommer jag väl ta med mig mycket positivt. Men även att jag har väldigt mycket att jobba på framöver.

Du kände att spelet den här veckan höll för en bättre placering?
– Jo, men exakt. Tidigare dagar har det varit väldigt bra tee till green, men idag så var inte det lika bra och närspel och puttning var inte bra heller. Då blir det svårt, när man inte kan rädda upp det.

Känns det lärorikt att spela i ledarboll två dagar i rad på den här nivån, svårt att replikera samma situationen på träning?
– Så är det absolut, det är väldigt svårt att sätta sig i den här situationen på träning. Man lär sig när man får uppleva det.

Hampus Bergmans spelpartner de två avslutande ronderna, Björn Hellgren, var imponerad av landsmannen.
– Han hamnar ju i en tuff sits. Det är inte skitenkelt att gå ut i ledarboll, det är mycket på spel. Både ekonomiskt och spelar han bra är han helt plötsligt ute på Challenge Tour och har chans på ett Europatourkort. Jag tyckte att han skötte det bra, han var lugn hela tiden. Han hade väldig oflyt på sina ställen, men han skötte det bra. Jag sa till honom ”Skit i den där missade birdien på sista, du gjorde birdie 16 och 17. Det måste ha varit värt hur mycket som helst.”, säger Hellgren.

Utöver cirka 25 000 kronor mer i prispengar var Hampus Bergmans avslutning värd en ny chans på Challenge Tour i nästa veckas Irish Challenge på Portmarnock Links utanför Dublin.

Klicka här för att se den slutliga resultatlistan i Dormy Open.


Rafflande avslutning av Dormy Open


Text: Oskar Åsgård • 2021-05-23
TournyttBjörn HellgrenChallenge TourDormy OpenHampus BergmanÖsteråkers GKTournytt
Scroll to Top