Björn Hellgren är två slag från ledningen inför finalronden på Öster by Stenson. Foto: Getty Images

Dormy Open

Dubbelt svenskt i ledarbollen på Österåker

ÅKERSBERGA. Björn Hellgren och Hampus Bergman spelar i lördagens ledarboll i premiärupplagan av Dormy Open på Österåkers GK.

Text: Oskar Åsgård • 2021-05-21

Det finns ögonblick och sekvenser i varje golftävling där det känns som att allt kan avgöras inom loppet av några få slag.

Mot slutet av den tredje ronden av Dormy Open fick vi se precis ett sådant skeende. För under stora delar av fredagen hade Björn Hellgren, som ledde med tre slag efter 36 hål, en skapligt bekväm ledning som pendlade mellan två, tre slag ner till de jagande.

På 14:e tee informerar domaren trion i ledarbollen – Björn Hellgren, Felix Mory och Hampus Bergman – att de tappat kontakten med gruppen framför och nu kommer att klockas. Något som konkret innebär att domaren tar tid på varje spelares slag tills de kommit ikapp gruppen framför och vid fler än två tidsöverträdelser delas böter ut.

Ett extra stresspåslag i ett utmanande läge eftersom mörka moln dragit in över banan och fått vinden att öka i styrka och framför allt byta riktning.

Både Bergman, vid tillfället -13 och ensam trea, och Hellgren, som ledde på -17 två slag före Mory, missbedömde vinden på inspelet och slog sina andraslag över greenen på 14:e hålet.

Ödesdigra missar eftersom den undangömda flaggan, i en skålformad yta på vänsterdelen av greenen, var hopplöst svår att komma åt från deras lägen.

– Jag tyckte att det var rätt lättspelat fram till hål 14, när vinden vände helt. Vi blev alla ganska straffade av det. Jag valde mellan pitchingwedgen och 50-gradaren, sen började det storma medvind. Då slog jag en 55-gradare istället, men den blev 10 meter lång den med. Jag kände inte att jag kunde slå en 60-gradare från 128 meter… man fick inte vara lång där och det var jag, säger Björn Hellgren till Svensk Golf efter ronden.

Hellgren och Bergman gjorde varsin bogey. Samtidigt rullade fransmannen Felix Mory i en lång putt, cirka nio meter, för birdie och vips så var han ikapp Hellgren i täten.

– Hålet efter, korthålet, har folk säkert slagit järnåttor idag. Jag slog en järnsjua och var 20 meter kort om greenen, så det blev tufft, konstaterar Hellgren.

Även på 15:e tappade svenskarna slag mot par med varsin bogey, medan Mory, som också missade greenen, lyckades rädda par.

Blev det extra spänt när ni hamnade på klockan?
– Jag tyckte att det var lite ”otouchigt” av domaren eftersom det kör ihop sig på 16 (ett drivbart par 4-hål, reds anm), 17 och 18. Förutsättningarna förändrades och när vinden växlar sådär måste han starta om sin klocka, så är reglerna. Det visste inte Hampus om men jag briefade honom om det. Men det är jättelätt att bli stressad när någon sitter där och tar tid och det är dyra böter, säger Hellgren.

Det kändes som att det kom i ett tufft läge av ronden?
– Ja, jag var inte helt nöjd med honom (domaren). Men så är det, han gör sitt jobb. Det är som en hockeyspelare som blir arg på domaren i stridens hetta. Men efteråt är de rätt bra kompisar, det är samma här.

På 16:e hålet approcherade domaren Hampus Bergman, som precis missat sitt utslag långt till höger.

– Han sa att jag var lite på gränsen och att han skulle gå från att kolla oss till att kolla mig, säger Bergman till Svensk Golf.

När Hampus Bergman kom fram till sin boll låg den inne i skogen. Från sidan om kändes goda råd dyra i det här läget. Men Bergman höll huvudet kallt och slog en riktigt delikat pitch från skogen som gav en birdieputt.

– Det gjorde inte saken bättre att han började kolla lite på oss där. Men jo, det var bra att bara få upp den på övre platån och göra ett par där, säger Bergman.

Bergman gjorde par även på det luriga 17:e hålet och på 18, par 5-hålet, vilket innebär 71 slag på ronden, -11 sammanlagt och en ensam tredje plats.

För två veckor sen vann Bergman på Moregolf Mastercard Tour, imorgon går han ut i ledarboll på Challenge Tour – en superchans för Örebroaren.

– Jättekul att få chansen. Det har känts som att jag stått och stampat på samma ställe i några år nu. Gäller att ta tillvara på den. Det är kul, bara ut och köra.

Hampus Bergman hoppas på bättre flyt på greenerna under lördagen. Foto: Getty Images

Björn Hellgren är mer rutinerad i dessa sammanhang, han har 53 tidigare starter på Challenge Tour och tre topp 10-placeringar. Dock ingen seger.

– Det är en sits jag vill vara i, att ha chans att vinna en tävling inför sista dagen utan att behöva gå en mirakelrunda på nio under. Det är vad man jobbar för, så idag var en viktig dag att sätta sig i en bra position. Jag har varit i den här positionen förut på Challenge Tour men då föll jag igenom lite på lördagen, men idag höll jag mig fortfarande med i matchen, säger Hellgren.

En birdie på 18:e hålet gav även Hellgren 71 slag på rond tre, tog honom till -15 sammanlagt och han är två slag bakom Felix Mory inför lördagens finalrond.

– Jag ska verkligen försöka ta vara på morgondagen.

Bästa svenskar efter 54 hål:
2 Björn Hellgren, -15
3 Hampus Bergman, -11
d4 Marcus Svensson, -9
d8 Christofer Blomstrand, -8
d14 Henric Sturehed, -7

Långtslående fransmannen Felix Mory leder Dormy Open efter 54 hål. Foto: Getty Images

Klicka här för att se en fullständig ledartavla.Text: Oskar Åsgård • 2021-05-21
TournyttBjörn HellgrenChallenge TourDormy OpenÖsteråkers GKTournytt
Scroll to Top