Phil Mickelson ska vara en av de spelare som Premier Golf League diskuterar en eventuell ny tour med. Foto: Getty images

Premier Golf League

Nya touren fortfarande vid liv – kan starta 2022

Efter att ha tystnat ska Premier Golf League fortsatt sitt arbete i det tysta. Nu meddelar The Telegraph att nya touren planerar startas 2022.

Text: Jesper Johansson • 2021-05-05 Uppdaterad 2021-05-05

Premier Golf League ska fortfarande ha puls.

Enligt rapporter till The Telegraph ska den nya golftouren ha erbjudit mångmiljonkontrakt med flera av sportens bästa spelare, såsom Dustin Johnson, Phil Mickelson, Adam Scott, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau, Rickie Fowler och Justin Rose.

Enligt rapporten ska erbjudanden ha varit alltifrån 30 miljoner till 50 miljoner dollar. Den föreslagna, alternativa, touren skulle ha 40-48 spelare deltagande i 18 tävlingar under ett år med tävlingar över hela världen. Touren skulle också ha en säsongsfinal. Dessutom skulle formatet innebära olika lag. Enligt The Telegraph skulle tio spelare vara kaptener för fyrmannalag. Målet är att touren ska starta 2022.
– Pengarna finns på plats. Jag har hört siffror som 1 miljard dollar. Det här är på riktigt, säger en agent anonymt till Golfweek.

Den föreslagna ligan ska vara en direkt konkurrent till PGA Tour och European Tour. Det som kanske förvånar är att idén fortfarande är vid liv – då världens just nu största tourer har skapat en ”strategisk allians”. Dessutom har PGA Tour skapat sitt ”Players Impact Program”, eller Pip som det kommit att kallas. Detta innebär att tio spelare ska få betalt för hur de arbetar med golfens spridning. Detta skulle göra att några av golfens stjärnor skulle få ekonomisk ersättning för att vara så populära som de är.

Enligt The Telegraph ska Premier Golf League finansieras av en grupp saudiarabiska investerare och förslaget om en ny golftour är så pass allvarlig att Jay Monahan, PGA Tour-chefen, ska flyga ut till veckans Wells Fargo Championship för att ha ett möte med spelarna.

Vissa frågor kommer förstås att kvarstå. Vad händer med de spelare som skriver upp sig på en annan tour? Får de spela på PGA- och ET-tävlingar? Får de delta i någon av de fyra majortävlingarna?

Svaren dröjer men av den senaste informationen att döma lär de också komma. Premier Golf League är fortfarande på riktigt och något både European Tour och PGA Tour bör oroa sig över…


Text: Jesper Johansson • 2021-05-05
TournyttEuropean TourPGA TourPremier Golf LeagueTournytt
Rulla till toppen