Henrik Stensons finalrond på 76 slag innebar tappad mark på resultatlistan. FOTO: Getty Images

The Masters

Stenson om söndagen: ”Det var väl en skitdag”

Efter två raka ronder under par avslutade Henrik Stenson årets Masters med en 76-rond som innebar drygt 20 tappade placeringar.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11 Uppdaterad 2021-04-12

På lördagen var Henrik Stenson fullkomligt automatisk på greenerna. De första nio hålen behövde han bara tolv puttar. Efter 54 hål var svensken näst bäst av alla i fältet på greenerna, mätt i strokes gained.

Under första nio på söndagen var det lite andra scener som utspelade sig på Augusta Nationals greener.

På trean, med pinnen förrädiskt placerad längst ner till vänster på greenen, treputtade Stenson från knappt fem meter. Det blev inte en enda enputt under första nio och Stenson vände tre över par med tre bogeys i scorekortet.

– Det var väl en skitdag får vi säga. Tappade några väldigt dåliga bogeys på sjuan och åttan från bra lägen, ger väl bort i stort sett tre slag på de två hålen. Sen kämpar jag mig ändå tillbaka på sista nio, säger Henrik Stenson till pressen efter ronden.

Söndagens första birdie kom på det 13:e hålet efter en fin chip och enputt från strax bakom greenen.

Ännu en birdie följde på det 16:e hålet, där Stenson pricksköt mot den klassiska söndagshålplaceringen långt bak till vänster på greenen och enkelt rullade i putten från en dryg meter.

Tyvärr blev det en kostsam greenmiss på 17:e hålet, där inspelet landade på foregreen men rullade ner i svackan höger om greenen. Därifrån behövde Stenson två chippar för att ta sig upp på greenytan och tvåputtade för dubbelbogey.

– Slår ett ganska okej inspel på 17, men uppenbarligen några meter för långt till höger och rinner ner. Försöker gå för en ”up and down” där men får ner första tillbaka vid fötterna igen och gör dubbel. Det var väl inte den avslutningen vi ville ha. För billiga missar på 7, 8 och 17.

Sammanlagt blev det 76 slag, fyra över par för ronden och tre över par för tävlingen. Resultatmässigt innebar det att Stenson under finalronden föll från en delad 13:e till en delad 38:e plats.

– Största svårigheten för min del var väl omställningen efter regnet igår. Greenerna är mjukare och långsammare, det tog nästan halva rundan i dag innan jag kände att jag hade hittat lite bättre speed igen och då hade jag redan lämnat en del slag där ute. Tråkig avslutning.

Den norske journalisten på plats som höll i intervjun med Stenson frågade vad han kunde ta med sig från veckan.

– Vi har kämpat på bra, mycket bra puttning och närspel även om vi inte lyckades på greenerna i dag. Det är väl det enda, i övrigt har det varit mycket jobb på rangen och det kommer fortsatt att vara mycket jobb på rangen framöver. Spelet är inte bra, men alternativet är bara att jobba så vi fortsätter med det. Förhoppningen är väl att vi har kommit lite närmare med bitarna vi jobbar på med svingen så att vi kan få lite självförtroende i den biten också för det saknas rätt mycket på den fronten, svarade Stenson.

I och med placeringen i årets Masters är Stenson i nuläget inte kvalificerad för The Masters 2022 efter 16 raka starter i majorn. Men det betyder inte att vi inte kommer att få se honom tävla på Augusta National igen. För att ta sig tillbaka till nästa år behöver han antingen vinna på PGA Tour eller ta sig in bland topp-50 i världen igen, just nu är han rankad på 108:e plats.

Redan nästa månad får vi dock se Stenson spela majorgolf igen, då i PGA Championship på Kiawah Island i South Carolina med start den 20 maj.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-11
TournyttAugusta NationalHenrik StensonThe MastersTournytt
Rulla till toppen