Henrik Stenson avancerade till precis utanför topp-10 under lördagsronden på Augusta National. FOTO: Getty Images

The Masters

Stenson närmar sig täten på Augusta National

Efter ännu en rond under par fortsatte Henrik Stenson att klättra på ledartavlan i The Masters.

Text: Oskar Åsgård • 2021-04-10 Uppdaterad 2021-04-10

Efter en utmärkt avslutning på andraronden fortsatte Henrik Stenson att klättra uppåt på ledartavlan under lördagen. Precis som vi vant oss vid tidigare i veckan var det ett skarpt wedgespel och inte minst träffsäker puttning som lade grunden för birdies.

Stenson rullade i birdies på hål två, sex och åtta. Däremellan räddade han två briljanta par på femman och sjuan. Efter att ha tvåputtat för par på nian, från drygt 20 meter, hade svensken använt puttern blott tolv gånger.

– Det var återigen riktigt stark puttning och närspel som höll ihop ronden. Jag känner att jag har haft bra koll på farten den här veckan. Det är väl flera års erfarenhet som gör att man börjar hitta linjerna lite bättre på vissa puttar. Haft några riktigt kluriga längre puttar som jag har slagit bra och satt en hel del bra puttar mellan två och tre meter för både par och birdie, säger Stenson efter ronden.

När Stenson rullade i parputten på sjuan bjöd han dessutom på en härlig knytnäve och från TV-soffan kunde man känna hur han hade något bra på gång.

Ett svagt utslag på tian, som fastnade i träden på vänstersidan och lämnade drygt 230 meter kvar till hål, ledde dock till en bogey. Ytterligare en bogey följde på elvan, efter en treputt från tvärs över hela greenen.

På tolvan, det ikoniska par 3-hålet över Rae’s Creek, såg det hela vägen fram till sista bollrullen ut som att Stenson levererat ännu en röd birdiesiffra i scorekortet, men bollen smet över koppkanten och stannade ovan jord.

Ett riktigt läckert bunkerslag från den högra greenbunkern på 15:e hålet, där Stenson låg på två, och en sänkt putt från knappt tre meter innebar rondens fjärde birdie.

Den tog Stenson till ett under par för dagen och vid tillfället en delad 15:e plats i tävlingen.

När han skulle slå en chip strax till vänster om 17:e greenen ljöd vädertutorna över Augusta National, som förkunnade att spelet behövde avbrytas på grund av en farlig vädersituation med åska i luften.

Väl tillbaka ute på banan en timme senare städade Stenson upp ronden med en chip och enputt på 17 följt av en par även på sista hålet.

– (Avbrottet) var inte så farligt för mig, jag hade bara lite scramblejobb kvar att göra, och lyckades få det gjort.

71 slag (-1) för andra dagen i följd, sammanlagt ett under par för tävlingen och i skrivande stund en delad 13:e plats.

– Kanske några fler ljusglimtar idag med några bättre slag men fortfarande några billiga missar från bra positioner. Skjuter man under par på Augusta gör man alltid ett bra jobb och får vara nöjd med det. Även om vi inte har spelet på topp så krigar vi på och gjorde återigen en bra runda.

Men bara för att Stenson inför finalronden ligger i bra läge för att knipa åtminstone sin näst bästa placering i The Masters genom tiderna (han slutade delad femma 2018 och näst bästa resultatet är en delad 14:e plats från 2014) skruvar inte den nyblivne 45-åringen upp förväntningarna särskilt högt inför söndagen.

– Kände redan i början av veckan och nu också att jag inte har en 65-rond i mig. Jag hoppas att jag kan gå ut och spela ett någorlunda vettigt varv imorgon också naturligtvis. Spelet har ju varit ganska dåligt under längre tid så vi krigar på. Det är lite halvkämpigt men vi gör vad vi kan och hoppas få med oss en score imorgon också.

En bonus som skulle följa med att sluta topp-12 när alla 72 hål är avklarade vore att det i så fall garanterar Stenson en plats i nästa års Masters Tournament, vilket han med sin nuvarande världsranking (117) annars inte är kvalificerad för.Text: Oskar Åsgård • 2021-04-10
TournyttAugusta NationalHenrik StensonThe MastersTournytt
Rulla till toppen