Hideki Matsuyama hade anledning att le under lördagen. Foto: Getty images

The Masters

Matsuyama leder inför söndagen

Trots att han bara träffade 5 av 14 fairways gick Hideki Matsuyama på 65 slag tredje ronden och har kopplat om årets Masters.

Text: Jesper Johansson • 2021-04-11

Hideki Matsuyama är en av världens bästa “ball strikers”, inget snack om saken. Men närspelet har aldrig varit hans styrka. Tvärtom har han ofta setts missa korta puttar för att därmed förlora tävlingar. Trots att han är rankad topp-25 i världen är han inte bättre än 166:a på PGA Tour-statistiken över strokes gained putting.

Under lördagsvarvet på Augusta National visade japanen en oerhörd klass i det långa spelet, precis som vi är vana vid. Men också puttningen var precis där den tvunget ska vara om du ska leda Masters Tournament med fyra slag inför sista ronden.

Det började dock ganska trögt för 29-åringen. Sex raka par samtidigt som relativt gynnsamma förhållanden gjorde att motståndarna rullade i birdies och drog ifrån. På hål 7 kom första birdien men det blev förstanians enda.
Bättre blev det på sista nio. Mycket bättre.
Birdies på hål 11 och 12. Eagle på hål 15 efter ett magiskt andraslag och birdies på de efterföljande två gav en felfri 65:a (tävlingens hittills enda bogeyfria rond). Totalt gick Matsuyama till elva under par.

Det som gjorde Hideki Matsuyamas prestation än mer imponerande var att han endast träffade 5 av 14 fairways från tee. Trots det prickade han 12 av 18 greener på rätt antal slag. Med fint närspel runt och på greenerna lyckades han rädda det mesta och han behövde bara använda sig av 1,39 puttar per green i snitt – vilket är ett bra betyg på Augusta Nationals erkänt svårbemästrade greener.

Matsuyama är den första japanen som någonsin hållit ledningen i The Masters efter en avslutad rond. På söndagen får han sällskap i ledarbollen av Xander Schauffele, som är delad tvåa tillsammans med Will Zalatoris, Justin Rose och Marc Leishman, alla sju under par och fyra slag efter.

Henrik Stenson gick på 71 slag under lördagen och är delad 13:e man inför avslutningen, läs mer om hans lördagsvarv här.

Här kan du se hela ledartavlanText: Jesper Johansson • 2021-04-11
TournyttAugusta NationalHideki MatsuyamaThe MastersTournytt
Scroll to Top