Max Homa, vinnare av Genesis Invitational, tillsammans med tävlingens värd Tiger Woods. // Foto: Getty Images

Segerns sötma

Max Homa: “Det här går inte att toppa”

Max Homa vann Genesis Invitational efter särspel mot Tony Finau. Årsbästa för Alex Norén.

Text: Olof Åsgård • 2021-02-22

Alex Norén stod för säsongens bästa insats i Genesis Invitational på Riviera Country Club utanför Los Angeles. 

Norén inledde tävlingen starkt med en 67-rond i torsdags. Han fick i hela åtta birdies och var delad fyra efter första varvet. 

Fredagsronden började trevande men Norén hittade spelet på sista nio och gick till slut ett under par på varvet och föll tillbaka till en delad niondeplats. 

På lördagen hann Norén bara spela ett hål innan spelet avbröts för hård vind. När spelet återupptogs fyra timmar senare spelade han stabilt runt par och hade tre hål kvar att spela när spelet avbröts igen, denna gång för mörker. Tidigt på söndagen gjorde Norén tre raka par och skrapade ihop 71 slag. Lördagens vindar gjorde att Noréns rond på par stod sig väl mot resten av fältet och han var återigen delad fyra inför finalronden.  

På söndagen var det många spelare som började få i birdies igen och tyvärr fick Alex Norén inte igång spelet och tappade några placeringar. Efter 71 slag sista dagen, totalt fem under par, slutade Norén delad tolva i tävlingen vilket är 38-åringens bästa resultat för säsongen.

Inför Genesis Invitational hade Norén tre topp-20-placeringar. Tolfteplatsen gav 65 FedExCup-poäng och han klättrade 19 placeringar till 86:e plats på rankingen.

LÄS MER: Tim Widing efter debuten: ”Har njutit hela dagen”

Veckans vinnare blev amerikanen Max Homa som tillsammans med Tony Finau åt upp Sam Burns försprång. Burns hade varit i ledning från första ronden men på finalvarvets sista nio hål tappade han och Finau och Homa gick förbi. De slutade båda 12 under par totalt och Tony Finau stod för dagens rond på 64 slag, sju under par.

I särspelet hade Finau chansen att vinna på första hålet och därmed ta sin första seger sedan Puerto Rico Open 2016. Han missade en tvåmeters birdieputt på tian och duon gick vidare till nästa särspelshål, hål 14 par 3. Där slog Finau ner sig i bunkern medan Max Homa träffade green. Finau kunde inte rädda par och Homa kunde tvåputta för par och ta hem sin andra seger på PGA Tour. 

Homa är uppvuxen i Kalifornien och var rörd när han mottog pokalen av Genesis Invitationals värd, Tiger Woods, som inte deltog i tävlingen på grund av skada. 

– Verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Min pappa har tagit mig hit sedan jag i stort sett var en bebis. Jag tror 8-årige Max skulle vara rejält stolt, sa Homa efter ronden.

– Jag tror inte jag någonsin kan göra något coolare än det här. Jag och min caddie Joe är uppvuxna fyra mil härifrån. Tiger Woods ger oss trofén och det är helt galet. Vi avgudade honom, avgudade Riviera Country Club, avgudade den här golftävlingen. Att lyckas vinna är som en chock och det känns som att det inte går att toppa, sa Homa som med segern tar sig upp till tionde plats på FedExCup-rankingen.

Tony Finau får vänta på sin andra seger. Han står återigen för en fin insats och var nöjd med dagen som helhet.

– Såklart besviken just nu men jag gjorde vad jag behövde göra för att ta mig till särspel och om ett par dagar kommer det kännas bättre. Finns många positiva saker att bygga på efter den här veckan, sa Finau efter ronden. 

Klicka på bilden för alla spelarresultat i Genesis Invitational.


Text: Olof Åsgård • 2021-02-22
TournyttAlex NorénMax HomaPGA TourTiger WoodsTony FinauTournytt
Scroll to Top