Alex Norén är bäste svensk efter första ronden av Genesis Invitational. // Foto: Getty Images

PGA Tour

Birdiefest på Riviera av Norén – delad fyra i Kalifornien

Alex Norén har inlett Genesis Invitational lovande och slog till med åtta birdies första ronden.

Text: Olof Åsgård • 2021-02-19 Uppdaterad 2021-02-19

Alex Norén, som spelar i samma boll som formstarke Henrik Norlander två första varven av Genesis Invitational, gick ut på eftermiddagen på en solig och vindstilla Riviera CC. Svenskarna startade på hål 10 och Norén fick en strålande öppning på ronden med två raka birdies. Därefter avstannade spelet och efter bogeys på hål 12 och 14 var han tillbaka på par.
Men Norén vaknade till igen och gjorde fyra raka birdies från hål 16. Birdieracet slutade på tvåan, Noréns elfte, där det blev par. På vägen in noterades han för ytterligare två birdies men tappade slag på fyran och nian gjorde att han inte kunde hänga på amerikanen Sam Burns i toppen. Efter 67 slag, –4, delar Norén  fjärdeplatsen. Burns leder efter första varvet efter 64 slag, –7.

Norén har tre topp-20-placeringar på PGA Tour hittills den här säsongen och sista helgen i januari var han i delad ledning efter första dagen av Farmers Insurance Open men tappade och slutade 37:a. 

Inför veckans tävling är Norén 105:a på FedExCup-listan. 

För landsmannen och spelpartnern Henrik Norlander gick det trögt. Norlander som visat god form sedan årskiftet gick ett över par och är delad 71:a.

PGA Tour-debuterande amatören Tim Widing, som fick en sen startbiljett till tävlingen, inledde stabilt och var ett under par efter två hål. Sen kom dessvärre en bogey för 23-åringen från Jönköping. Han slutade till slut fem över par efter en dubbelbogey på sjuan, hans 16:e hål. 76 slag i sin tourdebut på självaste Riviera och mot stora delar av världseliten måste ses som ett klart godkänt resultat. Men en bättre score krävs imorgon ifall det ska bli spel i helgen för A6-spelaren. Tim Widing är delad 115:e efter 18 spelade hål och var nöjd med dagen.

– Tufft slut på rundan tyvärr, men jag har njutit hela dagen, säger Tim Widing till Svensk Golf.     

Imorgon slår alla tre svenskar ut på förmiddagen, lokal tid.

LÄS MER: Widing efter debuten: ”Har njutit hela dagen”

Det behöver du veta om Riviera Country Club
Var: Strax norr om Santa Monica, Los Angeles, Kalifornien.
Spelklar: 1926.
Längd: 6 695 meter.
Par: 71.
Arkitekt: George C. Thomas Jr. & William P. Bell.
Tourhistoria: US Open 1948. PGA Championship 1983, 1995. Los Angeles Open/Northern Trust/Nissan Open 1929–1930, 1945–1953, 1973–2020. Genesis Invitational sedan 2017.
Kan jag spela banan? Det blir svårt. Riviera CC är en mycket otillgänglig, privat klubb där du måste känna en medlem och bli inbjuden för att få spela. Tur då för Tommy Fleetwood att radarpartnern i Ryder Cup, Francesco Molinari just har blivit medlem. 

Signifikativt för Riviera CC är de vita eukalyptusträden som ramar in hålen och ibland tar en biroll i spelet.

greenerna växer vitgröegräs, ni vet den där grässorten som många svenska banchefer inte vill se på sina krypvensgreener. Men på Riviera trivs vitgröe utmärkt då det sällan blir för kallt, för varmt, för torrt eller för blött i södra Kalifornien. 

Greenerna är ofta välbevakade av bunkrar och luriga avrinningsytor. Missas greenen vid inspelen väntar tuffa chippar från svårlästa kikuyugräset som huserar i fairway och ruffen. 

Kikuyugräs är slitstarkt, svårforcerat, strävt och opålitligt då spelarna inte kan lita på att få studsen de vill ha. Ofta hjälper kikuyun till att bromsa upp bollen mer än andra grässorter men i vilken utsträckning är svårt att veta. 

Rivieras fairways, likt greenerna, är ofta snedställda. Vid utslagen premieras fadeskruv för högerspelare. De flesta spelare attackerar hålen med små marginaler för att få till rätt vinkel vid inspelen, det leder inte sällan till att även småmissar letar sig ut i semiruff. 

Hål 1, 6, 10 och 18 är fyra signifikativa hål. På ettan, kort par 5, skär en väg rakt genom fairway cirka 290 meter från tee. Att spelarna når fram till den eller just kort är inte ovanligt. Speciellt den här veckan då Riviera är torrare och hårdare än vanligt. Från vägen är det sedan endast 175 meter kvar till hål vilket gör öppningshålet till en klar scorechans, men ligger bollen fel i ruffen blir greenen svårprickad och läskiga närspelsslag kan snabbt förvandla birdien till bogey eller värre.  

På sexan, par 3, ligger en ökänd bunker mitt i den karusellundulerade greenen och även om lutningarna mestadels ger möjligheten att runda bunkern kan det hända att spelare som har bunkern mellan sig och hål tar fram en wedge på green.

Tian, par 4, är ett av tourens mest kända risk- och belöningshål där många tar driver från tee för att nå green. Det kan straffa sig, de tre greenbunkrarna lämnar bara ett litet nålsöga för bollen att rulla in. Att slå järn från tee kan också leda till dåliga scorer då flaggan i stort sett aldrig placeras på ett enkelt ställe.

På avslutningshålet ligger fairway uppe på en hylla och rätt linje från tee är viktigt för att få till rätt inspelsvinkel. Text: Olof Åsgård • 2021-02-19
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderPGA TourTim WidingTournytt
Rulla till toppen