Madelene Sagström började förra året med att ta sin första vinst på LPGA-touren. Nästa vecka ska hon försvara sin titel. Då finns barndomsidolen Annika Sörenstam med i startfältet. Foto: Getty Images

LPGA-touren

Sagström om titelförsvar, hotellfängelse och Sörenstams återkomst

Madelene Sagström har OS och Solheim Cup som sina stora mål 2021. När LPGA-säsongen drar igång nästa vecka har hon även en titel att försvara. Hon har förberett sig genom att sitta två veckor i karantän, i London.

Text: Bo Steffensen • 2021-02-15

För ett drygt år sedan inledde Madelene Sagström säsongen med att ta sin första vinst på LPGA-touren – Gainbridge LPGA på Boca Rio i sydöstra Florida.

Nästa veckoslut, 25–28 februari, ska hon försvara sin titel. Men förberedelserna kunde ha varit bättre.

När Svensk Golf intervjuar Madelene Sagström sitter hon ”fast” i karantän i London. Hon är där för att hennes amerikanska visum gått ut och måste förnyas.

– Jag har varit här två veckor, men jag kommer att vara tillbaka i USA i slutet av veckan så det blir ganska direkt inpå tävlingen. Att försvara en titel är speciellt men det blir ju inte speciellt mycket bättre av att jag inte kunnat vara på plats och träna. Jag kommer att vara ganska otränad – eller oförstörd. Vi får se vad som stämmer, säger hon.
Tävlingen spelas på Lake Nona i Orlando. Banan där bland andra Annika Sörenstam och Henrik Stenson bor och tränar.

Madelene Sagström bor också i Orlando, men tränar på Four Seasons GC.

– Jag bor bara tjugo minuter från Lake Nona så det är en fördel, säger hon.

Nervöst att vara titelförsvarare?
– Det är ju bara kul. Det är därför jag spelar, för att både kunna ha den pressen och vetskapen om att jag har lyckats. Så jag ser bara fram emot det. Nu är det ju inte samma bana som jag vann på och det är ju lite tråkigt men jag är ju fortfarande på hemmaplan och kan bo hemma så det är jätteskönt.

FÖR NÅGRA veckor sedan meddelade tiofaldige majorvinnaren Annika Sörenstam att hon kommer att vara med i Gainbridge LPGA eftersom den spelas på just Lake Nona.

– Jag blev lite småchockad när jag läste det men det är ju coolt, hon bor ju där så det är väldigt förståeligt att hon vill spela när det är så mycket hemmaplan för henne. Jag var inte beredd på det, men jag spelade in med henne inför Diamonds Tournaments of Champions, där hon var med som kändis, och när hon bestämmer sig för någonting så är hon extremt seriös. Hon har lagt ner ganska mycket tid på att träna skulle jag säga.

Det blir lite prestige där, du kan ju inte få stryk av en 50-åring?
– Jo. Jag ska försöka att inte få det men vi får väl se. När vi spelade ihop … Hon är fortfarande lika vass med sina wedgar som hon alltid har varit. Vissa saker försvinner aldrig.

.

DIAMONDS Tournaments of Champions är en tävling där segrare från förra säsongen får vara med. Plus en massa kändisar. Det är den enda tävling som Madelene Sagström spelat sedan touravslutningen i november och där hade hon verkligen hemmaplan för den går på Four Seasons. Hon slutade näst sist av de 25 proffs som var med.

– Det var en bra uppvärmningstävling. Jag har ny caddie på bagen i år och det är lite andra saker som ändrats så det var bra att få se lite hur läget var. Men det är ju lite segt att jag inte kunnat träna lika mycket som vanligt. Visum har varit en prioritering så jag har inte kunnat göra de golfmässiga förberedelserna jag velat plus att jag har behövt lösa andra bitar också. Nu är det så här … Livet kom lite före.

Vad ser du framför dig den här säsongen?
– Det kommer nog att bli lite inställda tävlingar i år också, det är fortfarande många restriktioner och allting runt omkring är ganska energikrävande just nu. Det är mycket testning hit och dit, du får inte gör det eller det. Jag ska försöka lära mig att hantera det lite bättre och ge mig själv en lite bättre chans att spela bra när det verkligen gäller.

Du är trött på att äta själv och se på Netflix?
– Ja, det har varit ganska mycket sådant. Det blir lite hotellfängelse ibland vilket inte jag gillar. Jag är tacksam över att få jobba men vissa stunder känns det inte jättelyxigt.

Det är ett år sedan du vann, har du kvar något av den boosten?
– Självförtroende går alltid upp och ner, det är väldigt beroende på hur spelet går. Man just faktumet att jag vann … Jag kan inte säga till mig själv att jag inte är tillräckligt bra för jag har vunnit på den högsta touren. Sedan finns det ju vissa dagar då man tvivlar på sin förmåga och sin träning och allting men att jag är tillräckligt bra det vet jag nu att jag är. Den har jag slagit i bitar om man säger så.

.

28-ÅRIGA Madelene Sagström går in på sin femte säsong på LPGA-touren. Hon är 62:a på världsrankingen. Den enda svenska som är före på den listan är Anna Nordqvist (54). Sverige har just nu ingen spelare med bland de allra högst rankade men vi har många unga tjejer som är på väg upp, som Linnea Ström, Frida Kinhult, Linn Grant, Maja Stark och Julia Engström för att nämna några.
– De unga tjejerna är fantastiskt duktiga, de har lagt ner ett grymt jobb och varit väldigt framgångsrika på amatörnivå så förhoppningsvis tar de det vidare sedan när de blir proffs. Det är lite skillnad att spela proffsgolf skulle jag säga så vi får väl se hur deras utveckling går men det fylls på väldigt bra trots att vi är ett sådant litet land.

Var står svensk damgolf egentligen?
– Jag tycker det finns jättestor potential, det har vi ju sett. Men det är svårt att etablera sig och framför allt är det svårt att hålla sig kvar på en hög nivå. Anna är ju den som lyckats bäst med det under en lång period. Men vi behöver nog hitta lite Jin Young Ko i det. Hur lyckas man vinna pengalistan på bara fyra tävlingar?.

Några speciella mål i år?
– Jag skulle gärna ta mig in topp 50 i världen och bli lite mer stadig där. Jag har varit uppe en gång, men världsrankingen är en svår ekvation för det är så mycket konstiga saker som vi inte ens vet räknas. Jag skulle självklart vilja spela in mig i Solheim Cup och ta en OS-plats också. Detta är våra stora tävlingar i år. Sedan skulle jag jättegärna vilja vinna igen.

Du får helt enkelt börja likadant som du gjorde förra året?
– Ja det skulle inte skada, ha ha.


Text: Bo Steffensen • 2021-02-15
TournyttAnika SörenstamLPGA TourLPGA-tourenMadelene SagströmTournytt
Scroll to Top