Rory McIlroy ställdes inför en liknande situation som Patrick Reed på lördagen och tog även han lättnad. Foto: Getty Images

PGA Tour

McIlroy: ”Värsta som kan hända att bli kallad fuskare”

Patrick Reed gjorde en uppmärksammad dropp under lördagen. Men även Rory McIlroy hade en liknande situation under lördagen.

Text: Jesper Johansson • 2021-02-01

Patrick Reed lyckades vinna Farmers Insurance Open under söndagen efter en urstark avslutningsrond på Torrey Pines södra bana. Snacket efteråt handlade dock inte om hans fina närspel och hans många fina slag i avgörande lägen. Nej, istället handlade det förstås om hans agerande på det tionde hålet under lördagens rond.

LÄS MER: “Han gjorde allt enligt regelboken”

Där droppade Patrick Reed bollen eftersom den ska ha varit pluggad. Om den nu var det lär vi aldrig få veta, men med en studs innan känns det kanske inte så troligt.

Amerikanen har via sociala medier fått motta en enorm mängd kritik på grund av sitt agerande. Sedan dess har det kommit fram att Rory McIlroy hade en i princip identisk situation på det 18:e hålet samma rond.

McIlroys andraslag på par 5-hålet landade i den högra ruffen. Han tyckte den var pluggad och efter att ha pratat med sina medspelare i gruppen tog han en fri dropp, vilket är okej enligt reglerna. Ingen volontär hade sett stjärnans boll vare sig landa eller studsa.

Patrick Reeds boll hade studsat. Det gick att se på TV-bilderna. Detta fick många att undra hur hans boll verkligen kunde ha pluggats.
– Jag kom in här igår och fick höra om vad Patrick Reed hade varit med om på hål 10 och jag ville inte döma honom eftersom jag precis hade varit igenom samma sak. Om en boll studsar upp och sedan inte landar i ett nedslagsmärke är det förstås svårt att se hur en boll ska kunna vara pluggad. Men jag känner att min boll definitivt vilade i sitt egna nedslagsmärke, det måste ha varit så. Det var därför jag var så säker på att jag hade fri dropp, sa McIlroy efter tävlingen.

PGA Tour har nu släppt en film på Rory McIlroys boll och hur den studsar. Det ser ut som att den också studsar framåt, även om det är svårt att avgöra på bilderna. Domare i tävlingen menar att han inte gjorde något fel. Och att inte heller Patrick Reed gjorde något fel på hål 10.
– Det värsta som kan hända är att bli kallad fuskare och få en etikett som en person som försöker komma undan med saker. Att kallas fuskare är inte vad du vill.
– Jag har aldrig försökt komma undan med någonting här ute. Vår sport handlar om integritet och om att göra rätt för sig. Jag försöker alltid att jag det rätta och förhoppningsvis ser publiken det. Jag känner att jag har ett rykte av att vara en sådan person, säger McIlroy om händelsen.

Rory McIlroy har sannerligen ett rykte av att vara en spelare med rent mjöl i påsen. I PGA Championship valde han att droppa bollen i ett sämre läge än han behövde, eftersom det inte ”kändes korrekt” om den skulle vara för bra placerad.


Text: Jesper Johansson • 2021-02-01
TournyttPatrick ReedPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top