Patrick Reed hamnade i strålkastarljuset efter den märkliga händelsen på det tionde hålet på Torrey Pines // Foto: Getty Images

PGA Tour

Touren: “Han gjorde allt enligt regelboken”

Reed friad av domarna efter incidenten på Torrey Pines.

Text: Martin Strömberg • 2021-01-31

Det absolut största samtalsämnet efter tredje ronden av Farmers Insurance Open var Patrick Reeds fria dropp för pluggad boll på det tionde hålet på Torrey Pines.

Sociala medier exploderade efter att den kontroversiella amerikanen lyft sin boll trots att tv-bilderna visat att bollen tog en knähög studs innan den landade i gräset.

Det är snudd på omöjligt för en boll som studsar på det viset att sedan plugga sig.

– Jag har aldrig sett en boll plugga sig på andrastudsen, sa CBS-experten, Nick Faldo.

Reed förklarade sig efter ronden:

– Jag frågade en volontär som stod där bollen landade, alla caddies och mina medspelare om någon sett bollen studsa och alla sa nej. Då lyfte jag bollen och markerade den för att känna efter om den var pluggad och tillkallade sedan en domare för att dubbelkolla. Det är så många spelare gör. Om en enda person sagt att de sett den studsa så hade jag aldrig lyft bollen utan bara spelat den som den låg.

Efter ronden fick Reed gå igenom tv-bilderna med John Mutch, Senior Tournament Official på PGA-touren, och man kom fram till att inget regelfel hade begåtts.

– Han hade egentligen inte ens behövt tillfråga en domare. Det var rimligt att tro att hans boll var pluggad och han har rätt att kontrollera om så var fallet. Reed har gjort allt enligt regelboken, sa Mutch efter ronden.

Efter att ha droppat bollen räddade sedan Reed sitt par på det tionde hålet och delar ledningen med Carlos Ortiz inför sista ronden.

Trots att regelboken följdes finns det naturligtvis ett stort frågetecken även om Reed inte kan hållas ansvarig.

Kan bollen verkligen ha varit pluggad trots att det syntes att den studsade?

En förklaring skulle kunna vara att den studsade och sedan la sig i ett gammalt landningsmärke, det händer emellanåt.

Reed i blåsväder igen


Text: Martin Strömberg • 2021-01-31
TournyttJohn MutchPatrick ReedPGA TourTournytt
Scroll to Top