Henrik Stenson och Viktor Hovland förgyller veckans startfält i European Tour-finalen. /Foto: Getty Images

European Tour

Därför spelar Stenson & Hovland i Dubaifinalen

En specialkategori gör att både Henrik Stenson och Viktor Hovland kommer till start i veckans Europatourfinal.

Text: Oskar Åsgård • 2020-12-08

Årets sista tävling på European Tour spelas traditionsenligt i Dubai. Närmare bestämt på Greg Norman-designade Earth Course på Jumeirah Golf Estates. En bana som framkallar goda minnen från svensk synvinkel. 2010 vann Robert Karlsson här. 2013 och 2014 fullkomligt dominerade Henrik Stenson tillställningarna på Earth Course.

Henrik Stenson finns med även i veckans startfält, men om du funderat över varför han är det är du absolut ursäktad.

Normalt sett så är det de 50–70 bästa spelarna på Race to Dubai-rankingen, den säsongslånga poänglistan, som ligger till grund för vilka som får pegga upp i tourfinalen. Men som så mycket annat under 2020 är saker och ting inte alltid som vi vant oss vid.

I det här fallet en skön bonus eftersom Henrik Stenson tar en plats i startfältet genom specialkategorin “alla ET-spelare som inte är bland de 60 bästa tillgängliga spelarna på Race to Dubai-rankingen men var rankade topp-75 i världen den 16 november 2020”.

Utöver Stenson (rankad 58:a i världen / 187:a på årets R2D-rankinglista) tar även Viktor Hovland (15 / 113), Danny Willett (65 / 126) och Jazz Janewattanond (79 / 133) plats i veckans fält. En kvartett som framför allt spelat sin tourgolf på PGA Tour under detta pandemiår och därför inte placerar sig högt på R2D-listan.

– Banan är i bra skick, bättre än den brukar vara i november, skriver Henrik Stenson i ett sms till Svensk Golf.

På frågan om hur hans form känns inför årets sista tävling svarar han:
– Jag gjorde i varje fall några birdies idag (läs tisdag) på pro-am:en men formen är väl alltid som i förra tävlingen.

I sin senaste start slutade Stenson delad 23:a i RSM Classic på PGA Tour.

Den enda andra svensken med i finalen är Marcus Kinhult, som ligger 62:a på Race to Dubai-rankingen inför veckan. Men Kinhult kan faktiskt fortfarande sluta säsongen högst upp på Race to Dubai-rankingen om han vinner den här veckan. Samtidigt behöver dock väldigt många andra resultat gå hans väg, men med 2 000 poäng till veckans vinnare och 30 poäng till den som slutar sist så är det åtminstone möjligt i teorin.

Även om Viktor Hovland inte har någon möjlighet att knipa Race to Dubai-titeln ska det bli spännande att se om norrmannens fina form från Mexiko förra veckan är någorlunda bibehållen efter att ha förflyttat sig nio tidszoner österut från Playa del Carmen, Cancún.


Text: Oskar Åsgård • 2020-12-08
TournyttDP World Tour ChampionshipEuropean TourHenrik StensonViktor Hovland
Scroll to Top