Dustin Johnson avslutade sin magnifika tredjerond i solnedgången. Mycket tyder på att han bär en grön kavaj nästa gång mörkret tar över. Foto: Getty images

The Masters

Nu är det Johnsons major att förlora

Med 18 hål kvar är Dustin Johnson i en betryggande fyraslagsledning. Men han har ett förflutet fyllt av brända 54-hålsledningar.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-15

Med en rond kvar av årets Masters Tournament har Dustin Johnson satt sig i ett enastående läge för att vinna sin andra major i karriären.
Amerikanen är 16 under par och fyra slag före den jagande trion Abraham Ancer, Sungjae Im och Cameron Smith – tre spelare som alla är relativt gröna på majorgolfscenen – och ingen ska väl kunna rubba Johnson.

Eller?

Världsettan Dustin Johnsons tredjerond var i det närmaste helt felfri. 14 av 14 fairwayträffar. 16 av 18 greenträffar och 1,5 puttar per hål i snitt. Övertygande siffror.

Den fina statistiken gav också genomslag i scorekortet. Tolv par, fem birdies och en eagle (som rentav kunde ha varit en albatross, men lämnade en kort putt för eagle). Det summeras till 65 slag och tar Johnson till 16 under par. Tangerat scoringrekord i The Masters efter 54 hål, tillsammans med Jordan Spieth (2015).

Johnson själv var, inte oväntat, nöjd med ronden och sitt spel.
– Jag skulle säga att spelet är riktigt bra, jag är i riktigt bra form. Jag är väldigt jämn i mitt spel och det känns som jag har mycket kontroll över vad jag lyckas göra. Jag är bekväm över bollen och det är självklart en skön känsla, sa Dustin Johnson efter ronden.

Planen för söndagen är också simpel. Fortsätta på samma sätt som de första tre varven, vilket alltså resulterat i två bogeyfria 65-ronder och en 70-rond.
– Vi har en bra spelstrategi och jag planerar inte att ändra något. Jag måste bara gå ut och spela bra. Det finns många riktigt bra spelare runt mig och, som alla vet, på den här banan kan man komma igång och skjuta lågt.

Dustin Johnson har förstås inte fel i sak. En ledning på Augusta National är aldrig säker. Men för Dustin Johnsons skull handlar det kanske mer om att hålla ihop sitt eget spel, snarare än att se sig själv omsprungen av de som jagar honom.
Johnson har nämligen varit i ledningen efter 54 hål i en major vid fyra tidigare tillfällen och trots det aldrig kunnat knyta ihop säcken.

Majors Dustin Johnson varit i ledning efter 54 hål

År och tävlingPosition inför sista varvetSlutresultat
PGA Championship, 2020Ett slags ledningDelad tvåa
US Open, 2018Delad etta med Brooks Koepka, Tony Finau & Daniel BergerTrea
US Open, 2015Delad etta med Jordan Spieth, Jason Day & Branden GraceDelad tvåa
US Open, 2010Tre slags ledningDelad åtta

Den dystra trenden vill han förstås bryta och för att göra det, ja då säger han att det bara är att fortsätta på den inslagna vägen.
– Om jag kan spela som jag gjorde idag, då bryter jag trenden. Men ja, jag menar, imorgon är det 18 nya hål. Jag måste gå ut och spela bra. Jag känner att jag svingar bra och om jag kan fortsätta ge mig själv birdiechanser tror jag att det blir en bra dag.

Med fyra slags ledning och ett spel som ser ut att vara helt felfritt är det förstås mycket som talar för att Dustin Johnson kommer att trä på sig en grön kavaj under söndagen. Men om vi ska så lite tvivel så finns statistik som talar emot honom.

Eller vad sägs om det här:

Det finns ett tidigare tillfälle då världsettan ledde The Masters med mer än ett slag efter 54 hål. Greg Norman 1996.

Vi minns alla vad som hände då. Vi vet alla att allt kan hända under en söndag i The Masters…


Klicka här för att se ledartavlan

Så här kan du skapa din egen Masterssändning – helt gratis!
Text: Jesper Johansson • 2020-11-15
TournyttAugusta NationalDustin JohnsonThe MastersTournytt
Scroll to Top