En slagspelsseger, det har Adrian Otaegui längtat efter. FOTO: Getty Images

Europatoren

Nu är Otaegui mer än en matchvinnare

Spanjoren Adrian Otaegui kunde defilera in i ”mål” efter ännu en kanonrunda. Sebastian Söderberg tog sig upp topp 10.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-18

Går man tio under första dagen (62) och nio under sista (63) så har man stora chanser till en topplacering. Det gjorde Adrian Otaegui. Spanjoren vann Scottish Championship med fyra slag (–23) före Matt Wallace (–19) – trots att han var fyra slag efter Wallace när söndagen började på Fairmont St Andrews.

– Jag är väldigt nöjd med hur jag spelat denna veckan. Jag fick en kanonstart på tävlingen och har varit stabil och haft bra självförtorende. Allt fungerade bra i dag. Jag startade bra och sänkte några viktiga puttar, framför allt på sista nio, sa Otaegui efteråt.

Otaegui har förvisso vunnit två gånger på touren tidigare (senast 2018, Belgian knockout), men båda har varit matchspelstävlingar. Detta är hans första slagspelsseger. Mycket tack vare sin briljanta puttning.

Men trodde han efter första dagen att detta skulle bli hans vecka?

– Nja,efter en rond kan allt hända. Man kan ha ett dåligt hål och tappa allt momentum. Men jag har gjort ett bra arbete de senaste veckorna. Jag visste ju inte om det skulle komma denna veckan men jag visset att något skulle komma snart.

Sebastian Söderberg gjorde precis det som han pratade om med Svensk Golf på lördagen då han efter fint spel åkte på en trippelbogey på hål 16 och kanade neråt på leaderboarden. Skulle han spela likadant på söndagen men undvika kostsamma misstag i det långa spelet så fanns ändå chansen till en topp 10-placering. Det gjorde han.

Söderberg öppnade med fem birdies de första sex hålen och matade sedan på med par efter par.

Så kom han till 16:e där han gjorde en dubbel på fredagen och trippel på lördagen. Birdie nummer sex för dagen – och uppe på den där tiondeplatsen med två hål kvar att spela.

Det blev ytterligare en birdie på sista, 65 slag för dagen (sju under par) och veckans enda bogeyfria rond. Söderberg slutade därmed – 13 totalt  och tog sig upp 17 placeringar till en delad niondeplats.

Matt Wallace – som fram till nu varit D19 som bäst den här säsongen – gick ut i tre slags ledning efter lysande spel under veckan och endast en bogey på 54 hål. Men Wallace fick inte det långa spelet att fungera. Bogey direkt på första hålet och grus i maskineriet.  

Efter åtta hål var han ett över par medan spelkamraterna i ledarbollen, Garrick Porteous och Adrian Otaegui, undvek misstag och matade birdies.

Därmed var Wallaces ledning uppäten, nerverna i olag, humöret i (lätt) gungning och när de tre vände in på sista nio såg toppen på ledartavlan ut så här:

Någon timme senare var Otaegui, vars putter som sagt var stekhet, i en tvåslagsledning efter ytterligare tre birdies. Spanjoren var nu sju under par efter 13 hål. Två före Porteous, tre före Wallace med fem hål kvar att spela.

Wallace hängde i, men Otaegui kunde defilera in i mål.

– Jag försökte hålla fokus och avsluta i stil. Allt gick min väg och jag är väldigt lycklig och stolt över att vinna här i Skottland, säger Otaegui.

View this post on Instagram

Inches from an ace ? #AXAScottishChamps

A post shared by European Tour (@europeantour) on

Övriga svenskar:

D56) Robin Petersson, –3(71–71–72–71.

D60) Jens Fahrbring,    –2 (72–71–73–70.

D63) Philip Ericsson,    ­–1(73–67–73–74.

69) Joel Sjöholm,          +5(72–71–77–73)

Resultat, Scottish Championship


Text: Bo Steffensen • 2020-10-18
TournyttAdrain OtaeguiEuropean TourScottish ChampionshipSebastian Söderberg
Scroll to Top