Det såg bra ut för Sebastian Söderberg, fram till hål 16. FOTO: Getty Images

Europatouren

Söderberg: “Jag kastade bort en dags bra arbete”

En topp 10 finns inom räckhåll men en trippelbogey förstörde dagen för Sebastian Söderberg. Matt Wallace leder Scottish Championship.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-17

Sebastian Söderberg är bäste svensk i Scottish Championship på Fairmont St Andrews. Och han hade något riktigt bra på gång.

Från hål 3 till 9 gjorde han fem birdies, vände på 32 slag,var nio under par totalt och runt topp 10 när han klev upp på 16:e tee.

Trippelbogey.

På fredagen gjorde han en dubbel på samma hål.

– Det var lite dålig återställning. Jag slog två dåliga drivar på 15 och 16 i går och slog bort en boll på 16. Så jag kände mig inte riktigt bekväm på utslaget. Jag slog den out vänster och så in på green och en treputt. Det kändes lite som att jag kastade bort en hel dags bra arbete. Det gick fort, säger Sebastian Söderberg till Svensk Golf.

Till slut blev det, trots trippeln, 70 slag, två under par. Totalt är Söderberg –6, delad 25:a och har fyra slag upp till en topp 10-placering. Upp till ledande britten Matt Wallace är det väl ingen idé att titta. Wallace är –18 (65–67–66), tre före landsmannen Garrick Porteus.

Sebastian Söderberg har gjort 17 birdies totalt på sina tre varv. Elva av dem på de första nio hålen.

Matt Wallace har gjort 15 birdies och två eagles. Två bättre räknat i birdies, men Wallace är alltså tolv slag före Sebastian Söderberg.

– Det har varit mycket bra, men ett par svingar som har kostat väldigt mycket. Det är väl det jag försöker jobba bort. Det finns väldigt många birdiehål där ute. Det är ganska uppdelat på lätta hål och svåra hål på något sätt. Det är inte så många mittemellan, säger Sebastian Söderberg.

Han har fortfarande en topp 10-placering inom räckhåll. En liknande runda på söndagen, fast utan trippelbogey, och det kan gå.

– Ja absolut. Självklart vill jag gå så lågt som möjligt. Det beror lite på hur förutsättningarna blir, men spelet känns absolut bra nog för att skjuta lågt. Det gäller bara att limitera de dåliga svingarna och, framför allt, att de inte blir så kostsamma.

Sebastian Söderberg fick ett ofrivilligt spel- och träningsavbrott i slutet av september. Efter första rundan av Irish Open fick han inte spela vidare eftersom han på flyget dit suttit två platser från en passagerare som efter flygresan testat positivt för corona. Söderberg fick tio dagars karantän på hotellet. Han ”kom ut” förra måndagen och kunde åka till London för BMW PGA Championship på Wentworth. Han missade kvalgränsen med fyra slag.

– Jag hade försökt spegelträna på rummet men jag hade inte slagit några riktiga golfslag och hittade tyvärr ingen form i tid där. Nu har jag ändå varit igång i elva, tolv dagar så nu är det väl tillbaka till normalläge igen, säger Sebastian Söderberg.

Övriga svenskar:

Philip Ericsson, 73 slag (+1) för dagen, –3 totalt(D43).

Robin Petersson, som vi intervjuade efter fredagens spel, gick runt på par och är –2 totalt (D51).

Jens Fahrbring, 73 slag för dagen, på par totalt (D60).

Joel Sjöholm hade en tung rond, fem över par, och är nu sist av de 69 spelare som klarade kvalgränsen (+4 totalt). Han och skotten Daniel Young (+3) är de enda spelarna som är över par.

Följ tävlingen här


Text: Bo Steffensen • 2020-10-17
TournyttEuropatourenScottish ChampionshipSebastian Söderberg
Scroll to Top