Vasatorps Robin Petersson hoppas träffa fler greener i helgen. FOTO: Getty Images

Europatouren

Robin Petersson: ”Ett kvitto på att man inte är så dålig”

Fem svenskar spelar vidare i Scottish Open. En av dem är Robin Petersson. Hans första klarade kvalgräns i en ”riktig” Europatourtävling.

Text: Bo Steffensen • 2020-10-16 Uppdaterad 2020-10-16

Fem av sju svenskar tog sig förbi kvalgränsen, som drogs vid –1, i Scottish Championship på Fairmont St Andrews, en av många banor i St Andrewsområdet i Skottland.
Fairmont ligger öster om stan, några kilometer från klassiska The Old Course som ligger väster om.

Philip Eriksson (–4  totalt), Sebastian Söderberg (–4 ), Robin Petersson (–2), Jens Fahrbring och Joel Sjöholm (–1 ) spelar vidare i helgen.

Niklas Lemke (par) och Oscar Lengdén (+5) har däremot spelat färdigt.

Leder efter två dagars spel gör britten Matt Wallace och spanjoren Adrian Otaegui, båda –12 totalt.

– När man får chansen på ET så är det klart att man vill vara med i täten, men jag vet ju om att jag är rätt ny och får känna mig för lite grann, men det är fruktansvärt kul att få spela på helgen för då vet man att man är bland de 65 bästa här, säger Robin Petersson till Svensk Golf.

Han har precis avslutat sin rond och kommit in på sitt rum på gigantiska Hotel Fairmont St Andrews som ligger i anslutning till banan.

Helsingborgaren Robin Petersson, som representerar Barsebäck, slutade 45:a i finalsteget av kvalskolan förra året och säkrade därmed ett kort på Challengetouren – plus kategori 22 på Europatouren.

Och under detta splittrade golfår har han faktiskt fått några chanser att kliva in på Europatouren.  

– Ja, men det här är min första som endast är en Europatourtävling. Jag har spelat tre som varit i kombination med Challengetouren och en som var i kombination med Sunshine Tour i Sydafrika. Så egentligen är det här min första riktiga ET-tävling, säger han.


Ett litet genombrott?

– Ha ha. Ja, det får man ju säga.

Nu vet du att du får lite pengar med hem också?

– Så klart. Jag vet inte exakt vad man får för sista plats men det täcker definitivt veckan och caddien och hotellet. Vi bor ju på ett fantastiskt hotell, som vi är tvungna att bo på eftersom de har sina karantänsregler, men det kommer också med en prislapp. Ett dubbelrum kostar 10 000 för en vecka ungefär och det kan man ju få tillbaka nu i alla fall.

Robin Peterson balanserade precis på kvalgränsen med två hål kvar att spela och hade inte råd att göra en bogey. På 17:e, par 3, var han nära att sätta utslaget, bollen träffade pinnen och studsade till fyra meter från  hål. Det blev ett par.

Så det behövdes ytterligare ett par på sista hålet (par 4). Robin Petersson avslutade, vid 18.40 svensk tid, med en birdie, 71 för dagen och –2 totalt.

– Jag var hundra procent medveten om vad som gällde. De har ett antal analoga skyltar längs hålen och längst ner står det var kvalgränsen ligger. Det gick vägen och det är jag väldigt glad för, säger han.

Hur är det att spela på Europatouren?

– Väldigt inspirerande och häftigt. Men jag har gått i samma boll som Liam Johnston och Euan Walker som jag spelat lite med som amatör och på Challengetouren så det kändes inte så överdrivet stort. Men man blir ju faktiskt lite star struck. I går kväll åt vi på restaurang, de har tre coronaanpassade restauranger på hotellet, och så sitter Westwood där och vid bordet bredvid sitter Aaron Rai som vann förra veckan.

Hur ser du på helgen?

– Man blir hårt straffad om man slår ut sig i tjockruffen på den här banan så jag har tänkt mycket på att bara hålla bollen i spel och träffa många greener. Däremot har jag inte träffat så många greener så jag skulle vilja gå ut något av varven i helgen och ha, säg, 15 greenträffar. Jag är lite besviken på hur jag slagit bollen men jag ska jobba på det under uppvärmningen i morgon, säger Robin Petersson.

Leaderboard, Scottish Championship


Text: Bo Steffensen • 2020-10-16
TournyttEuropatourenRobin PeterssonSt Andrews
Rulla till toppen