Jacob Glennemos måndagsrond var inte som alla andras... Foto: Getty images

Wow!

59-rond av Glennemo – andra (!) i karriären

Knappt någon golfare lyckas gå runt på 59 slag under sin golfkarriär. Jacob Glennemo gjorde det i måndags och det var andra gången han lyckades med bedriften...

Text: Jesper Johansson • 2020-10-01

Drömmer du om att gå under 100 slag? Kanske 90 eller 80?
De flesta golfarna kommer aldrig någonsin gå under 70 slag. Hur många som spelar en rond under 60 slag? Någon promille av världens alla golfare.

Hur många kommer att gå på 59 slag mer än en gång? Nu är det verkligen få.
en av dem som lyckats med det nu är Jacob Glennemo.
– Jag gjorde det i Danmark på tävling men då hade det regnat så mycket att de kortade av massa hål och spelade de som par 3, så där var det par 68, säger Glennemo till Svensk Golf.

Det var det inte på Rotebro Golf, där hans senaste sub 60-rond skapades. I måndags spelade han banan och inledde med en treputt för bogey på par 72-banan. Sedan tog rundan fart.
– Det känns som att det inte spelar någon roll hur bra du spelar. Man kan inte komma ifrån att göra bogeys. Men sedan blev det bättre. Jag satte hur många puttar som helst.

Efter nio spelade hål var svensken fem under par. Därefter inledde han de sista nio med att göra birdie, eagle birdie. Därmed var han nio under efter tolv spelade hål. Efter ett par på hål 13 tog ronden ny fart då Jacob Glennemo gjorde birdie, birdie, eagle. Därmed var han –13 och på väg mot en 59-rond om han hade lyckats göra två par de sista två hålen.
– då blev jag lite nervös. På det näst sista hålet finns ett vatten på högersidan som jag undvek från tee genom att strypa drivern lite. Men jag fick upp bollen hyggligt när och tvåputtade.
– På det sista hålet slog jag en fin wedge och hade en bra birdiechans som jag missade. Men det innebar en tap-in för att gå på 59 slag.

Hur enkelt som helst…

Jacob Glennemo säger att han kom in i den berömda zonen. Att han kunde ställa sig över bollen på green och direkt se linjen som han sedan puttade bollen efter ner i hål.
– De jag spelade med tyckte jag spelade riktigt bra och frågade om jag var sju under par efter 15 spelade hål. ‘Nej, jag är elva under’ svarade jag då.
– Då kände jag att det fanns en chans. Hålet efter var ett kort par 5-hål och jag hade tidigare gjort birdie på nian (som också är hål 18 då det endast finns nio hål på Rotebro). Men på par 5-hålet satte jag en tolv meter lång eagleputt och var 13 under då.

Vad som gör bedriften än mer imponerande är att Jacob Glennemo knappt spelat någon golf i år. I och med coronapandemins utbrott har svensken inte kunnat tävla på Challenge Tour och därför har han sedan i mars jobbat som takläggare. Det innebär ett minskat antal träningstimmar och minskat antal spelade ronder.

Bevisligen helt rätt recept för att gå runt på 59 slag. Men hur ser framtiden ut? Glennemo är osäker.
– Jag har inte tyckt att golf är lika kul längre. Ska man hålla på måste man tycka det då det är en så stor uppoffring av tid och så vidare. Vi får se vad som händer framöver.


Text: Jesper Johansson • 2020-10-01
TournyttChallenge TourEuropean TourJacob GlennemoTournytt
Scroll to Top