Johan Carlsson riktar nu fokus på livets nästa utmaningar. Golfkarriären är över. Foto: Getty images

Intervju

Carlssons karriär över: ”Stolt över det jag gjort”

Efter en vår som pappaledig har Johan Carlsson kommit till ett beslut. Karriären som proffsgolfare är över.

Text: Jesper Johansson • 2020-08-17

Johan Carlssons proffskarriär är avslutad. Efter att ha varit pappaledig under våren har göteborgaren beslutat sig för att lämna proffsklubborna i garaget och ändra kurs på sitt livs resa. Vad som ska ske framöver återstår att se. Men en sak är säker: Johan Carlsson ångrar ingenting.
– Jag är riktigt stolt över det jag gjort med förutsättningarna jag haft. Golfen har gett mig otroligt mycket. Det är verkligen inte många som kunnat livnära sig på det man gillat, säger Johan Carlsson till Svensk Golf.

Johan Carlsson inledde sin proffskarriär 2011, då han spelade på Nordea Tour (nuvarande MoreGolf Mastercard Tour) och Nordic Golf League. Året därpå lyckades han sluta tvåa på Nordic League-rankingen för att därmed ta nästa steg i karriären och ge sig ut på Challenge Tour. Där kom också hans största seger i proffskarriären – när han vann Kazakhstan Open 2013 med sju slags marginal.
Sedan dess har Carlsson spelat på European Tour. Han inledde ET-karriären i rask takt och radade upp två topp 10-placeringar i sina fyra första tävlingar. Hans rookieår slutade med en 98:e plats på Race to Dubai-rankingen. Främsta ET-säsongen var 2016, när han slutade 75:a på samma rankinglista. Carlssons högsta placering var en tredjeplats i Saltire Energy Paul Lawrie Match Play 2017.
Men nu väljer 34-åringen att lägga proffsambitionerna åt sidan. Carlsson berättar att han de senaste två åren funderat över vad han ska göra och känner att det finns annat som lockar mer än att spela golftävlingar.
– Det är lite olika faktorer till varför jag tagit beslutet. Men i grund och botten är det nog att jag känner att två små barn innebär andra prioriteringar. Det tar på en att vara ute och resa mycket och vara borta från barnen. Man känner sig lite rotlös av att vara ute och flänga. Det har nog varit den största faktorn till det här beslutet.
– Sedan gjorde det lättare att ta beslutet att jag tappade tourkortet. Jag gjorde några ordentliga satsningar efter mitt bästa år, 2017, och körde stenhårt. Men jag hade redan då i bakhuvudet att jag ville starta en familj och hade inget sug av att vara proffs hela livet.

Drömmen som ung spelare och även som proffs var att bli en av världens 50 främsta. Riktigt dit nådde Carlsson aldrig, trots att han nådde den högsta nivån i Europa. Efter den stora satsningen 2017 utan lika stora resultatmässiga framsteg blev det lättare att ta beslutet.
– Jag insåg då att jag aldrig kommer bli spelaren jag alltid velat bli. Jag gjorde det jag velat testa med nya tränare och så vidare men jag har alltid varit oskolad och trots det preseterat på en nivå jag är väldigt stolt över. Men drömmen kändes långt borta, så då blev det enklare att ta beslutet.

Johan Carlsson säger också att det hade varit annorlunda om han faktiskt hade fått betalt för alla timmar han lagt ner för att förbättra sitt golfande. Om han lyckats bli topp-50 i världen hade han fortsatt spela. Men att inte lyckas nå dit innebär, enligt Carlsson, att man gör stora uppoffringar utan att tjäna de där pengarna som gör att det är värt det.
– Det finns en stor risk för golfare att vakna upp en dag och känna ”vad har jag gjort?”. Man missar så mycket. Jag har aldrig kunnat gå på en kompis bröllop. Och det är ännu värre om man har barn. Visst man kan tjäna mycket pengar men det är inte allt här i världen.
– Jag blev också frustrerad över att jobba så hårt men inte lyckas. Jag är en väldigt oskolad golfare så jag fick tajma väldigt mycket i svingen. Jag fick alltid slita mycket med det och även om jag gjorde mycket bra så … för att vara topp-50 i världen ska du vara jävligt bra på allt, säger Carlsson.

De senaste säsongerna präglades av att Johan Carlsson istället för att se sitt namn högt upp på ledartavlorna fick slåss för sin spelrätt på touren. Och med en betydligt högre målsättning var det inte längre lika motiverande.

Vad är du mest stolt över i karriären?
– Hela året 2017. Det var året jag hade spelat in den största summan, så det är väl ett bra mått på framgången. Men största glädjen kände jag alltid kring Nordea Masters-tävlingarna med det stora publikstödet och sedan när jag vann i Kazakhstan med sju slags marginal förstås.

När var det som kämpigast i karriären?
– Det var precis i början när jag spelade för att behålla kortet. Det var inte så många tävlingar kvar (på säsongen 2017, reds anm) och jag hade så roligt där ute och kände ”hur fan ska jag klara detta?”. Jag missade cutten i ett antal tävlingar och jag minns hur jag satt i Danmark och var låg. Men i KLM Open några veckor senare säkrade jag kortet till nästa säsong. Den lättnaden var otrolig.

Vilka lärdomar har du fått från golfen som du tar med dig vidare i livet?
– Sättet man jobbar inom elitidrotten. Man sätter upp mål, rannsakar sig själv och vaknar upp nästa dag till ett bättre jag. Det handlar inte bara om själva golfen, utan också karriärsmässigt strategiskt och socialt. Du måste vara professionell för att ta dig ut på touren. Det är enda sättet att ta sig ut. Hårt jobb är vad som tar dig framåt.

Har du något tips till unga golfare som drömmer om att bli proffs?
– Om man tycker det är tillräckligt roligt, som jag gjorde, så gör man jobbet som krävs. Jag hade många kompisar som ville bli proffs. Men de kanske inte ville det lika mycket som jag.
– Pressa dig inte hårdare än du vill. Fortsätt att ha roligt. Om du tycker det är roligt att träna har du chansen att bli proffs. Tycker du inte det är kul? Ja, då blir det svårt. Det var passion som tog mig ut på touren.

Johan Carlssons passion har räckt otroligt långt. Många spelare på European Tour har haft det betydligt enklare att ta sig ut och bli proffs. Att trots det ha blivit så pass bra är vad Carlsson kanske är mest stolt över.
– Mina förutsättningar var långt ifrån optimala. Jag växte upp med en ensamstående morsa och vi var tvungna att hålla i kulorna. Jag kunde inte åka till Spanien på vintrarna utan fick stå på rangen i minusgrader och slå bollar. Jag var aldrig riktigt med i landslaget och jag hade ingen farsa eller så som kunde hjälpa mig med träningen.
– Jag körde på själv. Jag tog mig ut på touren själv.

Vad ska du göra nu?
– Jag vet faktiskt inte. Jag kikar på lite olika möjligheter. Jag jobbar gärna inom golfen. Jag har bra koll på branschen och kunskap som är värdefull. Så jag hade gärna jobbat med golfen även om det hade varit kul att testa något annat.
– Jag har jobbat lite med sponsorskap och sälj. Så det kanske blir något inom det. Jag har också en utbildning inom kommunikation från San Diego State. Jag tycker själv jag är bra med människor. Men vi får se. Jag är öppen för förslag, säger Johan Carlsson.


Text: Jesper Johansson • 2020-08-17
TournyttEuropean TourJohan CarlssonTournytt
Scroll to Top