Bryson DeChambeau mosar ännu en drive på Detroit Golf Club. Hans snittlängd från tee var 319 meter under veckan. /Foto: Getty Images

PGA Tour

DeChambeau: “Känns speciellt att göra något annorlunda”

Den ”nye” Bryson DeChambeau slog sina monstermonsterdrivarperfekt och tog sin sjätte vinst på PGA Tour. – Jag ville visa folk att det finns ett annat sätt att göra det på, sa segraren.

Text: Bo Steffensen • 2020-07-06 Uppdaterad 2020-07-06

Matthew Wolff ledde Rocket Mortgage Classic med tre slag inför den sista dagens spel i Detroit. Han hade mosat banan med två åtta under par-ronder under fredagen och lördagen.

Nu blev det tre bogeys de första sex hålen och hux flux var det Bryson DeChambeau, som bombade in fyra birdies de första sju i bollen framför, tre slag före. Wolff kom visserligen tillbaka sista nio, men det var försent.

DeChambeau, som inte bara slog enorma drivar utan även puttade lysande på söndagen, avslutade med tre birdies, gick sju under par och slutade på 23 under totalt och vann med tre slag före Wolff.

Den nye, uppbulkade, Bryson DeChambeau sa innan tävlingen att han skulle bomba sina drivar förbi alla hinder på banan. Det gjorde han. 340, 350 meter. Ofta mitt i fairway trots den enorma utväxlingen.

– Det känns speciellt att göra något annorlunda. Det var kul att komma hit och spela bra golf och att få bjuda på lite underhållning, sa Bryson DeChambeau till amerikansk media efteråt.

Nästa punkt på att göra-listan för “vetenskapsmannen” är järnslagen.

– Jag slår, i jämförelse, inte mina wedgar så bra men jag lyckades ändå vinna på en bana där man måste slå bra wedgar. Drivern kräver en helt annan rörelse än järnen. Nu ska jag jobba med järnen.

Statistiken bekräftar vad DeChambeau säger. Från tee har han varit 6,7 slag bättre än fältet under veckan, bäst av alla. På greenerna har han tjänat in 7,8 slag mot fältet, även det bäst av alla. Men in mot greenerna, vilket för DeChambeau framför allt handlat om wedgar, så har han faktiskt tappat 0,5 slag mot fältet under veckan.

DeChambeau, som det senaste halvåret ändrat kostvanor och byggt upp sig runt tjugo kilo, har varit annorlunda och i mångas ögon kanske en aning kontroversiell sedan han kom in på PGA Tour. Men med sin osannolika längd från tee har han onekligen fört in en ny dimension i proffsgolfen, där många redan slår vansinnigt långt.

– Oavsett vad folk tycker om mig, jag älskar er alla. Och jag hoppas att ni uppskattar det hårda jobb som jag lägger ner, sa DeChambeau.

Tävlingens trea, Kevin Kisner, skojade om att ”Bryson har alldeles för mycket tid över, han behöver ett par barn eller något sådant”.

– Nej då, det är fantastiskt vilket engagemang Bryson har och hur han förändrar spelet. Det är också väldigt kul att se på, fortsatte Kisner.

Segern var DeChambeaus sjätte på PGA Tour, värd 1 350 000 dollar, och bara två spelare – Justin Thomas (11) och Dustin Johnson (9) – har vunnit fler på PGA Tour de senaste fyra säsongerna.

Henrik Norlander avslutade med en prydlig 68-rond och svensken klättrade till delad 12:e plats i resultatlistan. Norlander klättrade också tio placeringar till 77:e plats på FedEx Cup-listan och förbättrade sina positioner inför det kommande slutspelet på PGA Tour i augusti.

LÄS MER: Norlander näst bäst från tee till green


Text: Bo Steffensen • 2020-07-06
TournyttBryson DeChambeauHenrik NorlanderKevin KisnerPGA Tour
Scroll to Top