Ludvig Åberg satte proffsen på plats i Katrineholm Open och vann karriärens hittills klart största seger. /Foto: Göran Söderqvist

MoreGolf Mastercard Tour

Amatören Åberg bäst bland alla stjärnproffs

Amatören Ludvig Åberg satte hela den svenska proffseliten på plats och tog hem Katrineholm Open. – Jag är lite uppskakad nu, men det är väldigt, väldigt kul, säger han till Svensk Golf.

Text: Bo Steffensen • 2020-07-04 Uppdaterad 2020-07-05

Katrineholm Open mönstrade ett mycket starkt startfält fullt av svenska Europatourvinnare och rutinerade Challengetourspelare – men det blev en 20-årig amatör som drog det längsta strået.

– Bara att få spela mot Kinhult, Söderberg och alla de andra, att sedan få vinna är ju helt … Någonstans kände jag väl att om jag spelar tillräckligt bra så kanske jag har en chans men att jag skulle stå som vinnare är ju grädde på moset, säger Ludvig Åberg till Svensk Golf.

Ludvig Åberg, landslagsspelare med tre år kvar på college i Texas, tog in tre slag på ledande Mikael Lindberg och avgjorde sedan i särspel.

Självklart den största segern hittills i den ännu unga karriären.

– Oh ja! Vi lyckades ju vinna lag-EM förra året men individuellt sett är det absolut den största. För min del kommer jag ju att fortsätta spela amatörtävlingar så länge jag kan i och med att jag inte får bli proffs och samtidigt studera på universitet (i USA). Men det är ju en väldig boost för självförtroendet att veta att jag kan vinna mot de här duktiga grabbarna. Och det är klart att en sådan här seger ställer till det lite tankemässigt, säger 20-åringen.

Ludvig Åberg gick ut i ledarboll, tillsammans med Jesper Svensson och ledande Mikael Lindberg, som var två slag före Svensson, tre före Åberg.

När trion slog ut på 15 var Mikael Lindberg ett före Ludvig Åberg. På 16 sänkte Lindberg för birdie och ställde sig på 17:e tee med en tvåslagsledning.

Nu gällde det bara för Lindberg att ta sig in helskinnad.

– Det låter kanske lite klyschigt men jag tänkte ett slag i taget. Det enda jag kan göra där är ju att sätta press på Micke. Hål 17 är ett kort par 5 och Micke missade sin drive lite så att han kanske inte skulle kunna gå in på två. Det tände en liten gnista inom mig, säger Ludvig Åberg.

Mikael Lindberg fick nöja sig med par medan Ludvig Åberg tog sin chans och sänkte för birdie.

Inför sista hålet: Mikael Lindberg –11, Ludvig Åberg –10.

Åberg först. Drive mitt i fairway. Lindberg likadant.
Pinnen star långt bak, tufft placerad med avrinningsytorna nära inpå. Ludvig Åberg trycker ut andraslaget lätt höger, bollen klarar bunkern och stannar på foregreen. Lindberg tar ett djupt andetag och landar något vänster, också han strax utanför green.

Ludvig Åberg väljer puttern, cirka tio meter. Perfekt fart. Enkelt par. Mikael Lindberg puttar också. För hårt. Bollen rullar drygt tre meter förbi hål.
Vinst eller särspel? Putten smiter förbi. Bogey. Det blir särspel.

Nu hål 18 en gång till. Båda mitt i fairway – igen. Åberg först in mot green, och han slår ett mycket bra slag till cirka sju meter från hål. Press på Lindberg. Hans boll går rakt mot flagg men smiter förbi och rullar ner i svackan bakom green.

Lindberg väljer att putta upp, gör det bra och stannar någon meter ifrån hål och Ludvig Åberg, amatören, står med en putt för vinst. Han sänker.

Saken är klar.

Ludvig Åberg tillsammans med tävlingsvärden Robert Karlsson. Foto: Göran Söderqvist

Hur ska du fira segern?
– Vi ska åka hem till Skåne nu så vi har fyra och en halv timme i bil ungefär. Men i kväll får vi se vad som händer. Det kanske blir något med familjen och några kompisar, skrattar Ludvig Åberg.

Bland fältets högst rankade spelare, som till vardags spelar på European Tour, var det Marcus Kinhult och tävlingsvärden Robert Karlsson (bägge -4) som placerade sig högst upp på en delad 14:e plats.

Klicka på bilden nedan för att se hela ledartavlan från Katrineholm Open.


Text: Bo Steffensen • 2020-07-04
TournyttKatrineholm OpenKatrineholms GKLudvig ÅbergMikael LindbergMoreGolf Mastercard TourRobert Karlsson
Scroll to Top