Henrik Stenson var med i Ryder Cup 2018, som vanns av Europa. Foto: Getty images

Ryder Cup

Stenson om Ryder Cup utan publik: ”Låter ju sådär”

Det är oklart om Ryder Cup kommer spelas i år – och om det blir med publik. Henrik Stenson har nu uttalat sig om alternativen.

Text: Martin Strömberg, Jesper Johansson • 2020-04-28

Ryder Cup. Golftävlingen där Europas tolv bästa herrspelare möter USA:s dito. Lagtävlingen är förstås en av de största inom golfen men faktum är att den är enorm även utanför våra golfares kretsar.

Mycket av detta beror på publiken. En hel kontinent gör upp mot ett enorm land. Supportrar vallfärdar till de här tävlingarna och ofta anses hemmafördelen vara mycket tack vare publiken.

Fråga exempelvis Danny Willett, som 2016 fick motta enorma mängder glåpord och psykningar på grund av sin brors uttalanden via Twitter.

I höst är det planerat att Ryder Cup ska spelas på Whistling Straits i Wisconsin, USA. Men på grund av den rådande coronapanemin är det fortsatt oklart om det verkligen kan bli av.

Världens bästa spelare måste nämligen kvala in till tävlingen. Men eftersom det inte spelas några tävlingar är detta omöjligt. Och om det skulle vara så att PGA Tour startar i juni, som planerat, kommer det bli orättvist – då halva Europas lag kommer att kvala in via poäng på European Tour, och många spelare har inte möjlighet att spela på den amerikanska touren.

Hur det problemet ska lösas återstår att se. Ett annat problem som måste hanteras är huruvida publik kan gästa tävlingen i september.

PGA of America arbetar just nu för att ta fram en lösning och väger om tävlingen ska spelas i år över huvud taget, eller om manska skjuta på den ett år för att med säkerhet ha möjlighet att ha publik.

En av spelarna som uttalat sig om Ryder Cup 2020 är världsettan Rory McIlroy. Han vill att den spelas 2021 – om alternativet är att den spelas utan publik.
– Och det kommer från en europé, som ska till Amerika, vetandes att det kommer häcklas, sa Rory McIlroy och fortsatte:
– Självklart skulle det vara bättre. För Europa om tävlingen spelades utan fans då vi skulle slippa hantera vissa saker som man måste göra med publik, men samtidigt – tävlingen skulle inte bli samma stora spektakel. Det skulle inte vara någon atmosfär att tala om. Så om det kommer till att spela Ryder Cup utan publik eller skjuta upp tävlingen säger jag att man ska spela tävlingen nästa år istället.

Svensk Golf tog ett snack med Henrik Stenson om hans liv i karantän och vad han gjort på dagarna. Samtalet leddes också in på frågor om Ryder Cup. Så här säger Sveriges ende majorvinnare på herrsidan om lagtävlingen.
– Ryder Cup utan publik låter ju sådär men om alternativet är att det inte spelas alls så är det ju helt klart en lösning som man tittar på och det hade ju Europalaget i så fall helt klart tjänat på.

Hela intervjun med Henrik Stenson finns att läsa här


Text: Martin Strömberg, Jesper Johansson • 2020-04-28
TournyttHenrik StensonRyder CupTournytt
Scroll to Top