Keith Pelley har skickat ut ett meddelande till European Tours spelare där han varnar för stora förändringar framöver. Foto: Getty images

Coronapandemin

Touren varnar för lägre prispengar: ”Enorm påverkan”

Rådande pandemi gör att världens golftourer inte kan spela tävlingar. Det här gör också att spelarna kommer behöva vänja sig vid en lägre standard framöver.

Text: Jesper Johansson • 2020-04-15 Uppdaterad 2020-04-15

Med Coronapandemins omöjlighet att spela tävlingsgolf måste världens tourer vara kreativa framöver, när spelet väl är tillåtet. PGA tour sneglar på ett sätt att dra igång tävlingsgolfen utan publik, för att på så sätt kunna vara igång i slutet av maj eller början av juni.

European Tour har också förändringar på gång. Det är oklart om även den touren kan spelas utan publik, Men Keith Pelley, chef för ET, har skickat ut ett meddelande till tourens spelare och förmedlat att förändringar kan komma att ske, såsom minskade prispengar, mindre infrastruktur kring tävlingearna och ett tätare schema med flera tävlingar under samma vecka.

Det är The Telegraph som fått tag på meddelandet Pelley skickat ut till tourens spelare.
Pelley Skriver så här:
”Vår tour har njutit av en viktig period av tillväxt senaste åren. När det gäller prispengar, spelmöjligheter och standarden på våra tävlingar överlag. Det har också våra TV-sända produkter. Men Covid-19 har gjort att den snabba framfarten stannat och det kommer att göra så att vi måste se över många element”.

Keith Pelley fortsätter sedan meddelandet med att varna spelarna om vissa förändringar.
”Du ska därför vara förberedd på när spelet väl drar igång kan schemat och infrastrukturen vara radikalt förändrad mot vad du är van vid. Många saker som du vant dig vid, som en spelarlounge i toppklass och möjligheten att få skjuts kommer med största sannolikhet återupptas på annat sätt, om det återupptas över huvud taget.”

LÄS MER: PGA Tour ska spelas utan publik?

Som en sista varning i brevet tar Pelley upp prispengarna.
”De kommer också med största sannolikhet förändras. Sanningen är att den här pandemin kommer ha en enorm påverkan på touren finansiellt, precis som den kommer drabba många av våra partners – både inom sponsringsbiten och TV-sändningarna.”

Än så länge finns inget satt datum då European Tour planerar att återuppta spel. Men Pelley skriver i brevet att den första veckan i september är hypotetiskt möjlig. Touren tittar också på andra möjligheter, såsom att ha tävlingar på samma ställe två gånger samma vecka. Eller tre tävlingar på två veckor. En annan läsning är att anordna tre eller fyra tävlingar på raken i Storbritannien. På så sätt skulle tourens spelare kunna ta sig till landet med 14 dagars marginal för att gå igenom den karantän landet just nu begär – för att sedan spela golftävlingar under en månads tid.


Text: Jesper Johansson • 2020-04-15
TournyttEuropean TourKeith PelleyTournytt
Rulla till toppen