Nya Premier Golf League kommer att kunna bli verklighet redan nästa år // Foto: Getty Images

Premier Golf League

Mannen bakom nya Världstouren

"Premier Golf League skulle kunna starta redan i januari 2022"

Text: Martin Strömberg • 2020-02-22 Uppdaterad 2020-02-22

Nyheten om en ny världstour, Premier Golf League, har väckt stor uppmärksamhet i golfvärlden de senaste veckorna.

Fram till nu har dock få människor vetat vilka som egentligen ligger bakom PGL och nyheterna har mest handlat om spelare som blivit kontaktade och deras åsikter.

Nu har vi fått namnet på en av initiativtagarna till PGL som klivit fram ur skuggorna och berättar om hur planerna ser ut för en eventuell ny världstour.

Andrew Gardiner är enligt Golfchannel en brittisk advokat och affärsman.

Spekulationer började om att han var en av PGL:s föregrundsgestalter efter att Gardiner spelat med Phil Mickelson under Saudi International. Nu bekräftar Gardiner att han är Vd för den tänkta nya touren, PGL.

– Det känns som att det är dags att berätta mer för alla inblandade vilka vi är och vad vi vill, säger Gardiner.

Gardiner berättar i en telefonintervju med Golfchannel att alla bitar för att dra igång egentligen redan finns på plats men att Premier Golf League inte kommer att bli av utan stöd från spelare, tv-bolag och publik.

Och att PGL:s mål inte är att förstöra något av det som redan byggts upp, snarare att ge nytt liv åt golfen.

Grundplanen är en tour på 18 tävlingar över 54 hål runt om i världen med olika stall bestående av fyra spelare som spelar både i lag och individuellt.

Totalt skulle startfälten innehålla 48 spelare och en kapten bestämmer vilka två spelares scorer som räknas i lagtävlingen varje rond och den totala prissumman i varje tävling skulle vara 10 miljoner dollar.

– Det är lättare att engagera sig känslomässigt för ett lag och det kommer att skapa helt andra rubriker och mediainnehåll än tidigare, tror Gardiner.

I sin egen roll som supporter säger han sig hellre vilja se Rory McIlroy mot Brooks Koepka varje vecka och att man kan sy ihop mer spännande matcher, scenarion och bollar än vad som görs idag.

Gardiner talar också om att det i bästa fall skulle komma att finnas ett samarbete med de nuvarande tourerna med rankingsystem som gör att spelare kan flyttas upp och ner efter ranking och prestationer. Gardiner har talat med sponsorer och finansiärer som alla säger sig vilja ha större vetskap om var de största spelarna kommer att spela runtom i världen.

Gardiner berättar att PGL har en bred skara av olika sponsorer, över 60 stycken, från olika branscher och länder. Han bekräftar också att en av dem är The Public Investment Fund of Saudi Arabia som han beskriver som ”passionate about golf and its future”.

Om den nya världstouren, kallad PGL, skulle komma att bli av berättar Gardiner att det skulle kunna ske så tidigt som vid starten av 2022.

Här är hela intervjun med Andrew Gardiner från Premier Golf League.

LÄS MER: McIlroy sågar Premier Golf League


Text: Martin Strömberg • 2020-02-22
TournyttPremier Golf LeagueTournytt
Rulla till toppen