2003 skrev Annika Sörenstam historia när hon spelade på PGA Tour. Nu blir Pernilla Lindberg första kvinna att pegga upp i New Zealand Open. Foto: Getty Images

Utmaning

Lindberg spelar herrtävling: ”Kommer vara skittufft”

Majorvinnaren Pernilla Lindberg har tackat ja till att spela en proffstävling för herrar i Nya Zeeland.

Text: Oskar Åsgård • 2020-02-12 Uppdaterad 2020-02-12

I februari förra året gifte sig Pernilla Lindberg med sin fästman Daniel Taylor. Paret vigdes i spektakulära omgivningar på Nya Zeelands södra ö.

Om två veckor återvänder Lindberg till Nya Zeeland och den här gången kommer hon att, som första kvinna, pegga upp i herrarnas New Zeeland Open.

Vad fick dig att tacka ja till en herrtävling?
– Det kändes som en ”no brainer”. Jag hade redan planerat att vara i Nya Zeeland den veckan, jag och Daniel älskar landet, framför allt Queenstown där tävlingen går. Möjligheten att fira vårt första år som gifta och kombinera det med tävling där kändes för bra för att avstå, säger Pernilla Lindberg till Svensk Golf.

New Zeeland Open är en av golfvärldens äldsta tävlingar med rötter ända tillbaka till 1907 då den första upplagan avgjordes på Napier Golf Club. Men Pernilla Lindbergs start i New Zealand Open blir en ny milstolpe i tävlingens historia, eftersom det hittills bara varit herrar som tävlat.

– Vi lever i en tid som är mer öppen än någonsin tidigare för nya idéer och innovation. Att Pernilla vill ställa upp i vad som traditionellt är en ren herrtävling är väldigt roligt och blir en väldigt speciell krydda till tävlingen, säger tävlingsledaren Michael Glading.

Hur gick det till att du fick frågan om att vara med i tävlingen?
– Jag hade planerat att vara i Nya Zeeland den veckan och tanken var att spela i Kina veckan efter. När jag nämnde det för en nyzeeländsk bekant berättade han att herrarnas New Zeeland Open spelas den veckan och att han känner tävlingsarrangörerna och så nämnde han för dem att jag skulle vara där. Tävlingsledaren hörde av sig och frågade om jag ville spela. Så det blev bra tajming helt enkelt, säger Lindberg.

LÄS MER: LPGA ställer in tre tävlingar på grund av coronaviruset

Med vilken inställning tar du dig an den här tävlingsveckan?
­
– Min inställning är att det kommer att vara skittufft. Jag kan verkligen inte sätta några resultatmål. Det enda jag tänker är att om jag spöar några killar kommer jag vara glad, skrattar Lindberg och fortsätter.

– Jag har inte sett någon av banorna men vet att bägge kommer spelas runt 7 000 yards (6 370 meter) men det säger mig egentligen ingenting om hur de kommer spelas. Jag ser det bara som en utmaning och en otroligt rolig vecka med något annorlunda än vad jag någonsin gjort i min karriär hittills.

Att banorna är ett par hundra meter längre än du normalt spelar på LPGA-touren, gör det att du förbereder dig annorlunda på något sätt?
– Det här kommer ju absolut vara den största utmaningen för mig. Visst, ibland spelar jag lite längre banor på träning. Men kanske inte riktigt 7 000 yards. Det kommer framförallt bli de längre klubborna i bagen som får användas mer. Sen blir det närspel och puttning som får rädda min score ganska mycket mer tror jag. Jag spelar i Adelaide den här veckan och gör mina vanliga förberedelser. Sen nästa vecka när jag förbereder mig får jag väl pegga upp lite längre bak bara för att göra mig redo. Mina fairwaywoods kommer nog att få mer användning än normalt.

New Zeeland Open kommer avgöras på två banor, The Hills och Millbrook Resort, och tävlingen spelas i ett pro-am-format där proffsen har en tävling och parallellt avgörs en pro-am-klass, likt exempelvis förra veckans AT&T Pebble Beach Pro-Am på PGA Tour.

Pernilla Lindberg kommer att tävla ihop med en stor nyzeeländsk idrottshjälte i form av rugbylandslagsspelaren Beauden Barrett. 28-årige Barrett var en nyckelspelare när All Blacks, Nya Zeelands rugbylandslag, vann VM-guld 2015 och han har två gånger utsetts till världens bästa rugbyspelare.

Som rugbyfantast tycker jag att du fick en riktig drömlottning, hur bra koll har du på Beauden Barrett och All Blacks?
– Hade du frågat mig för ett halvår sen hade jag inte haft någon koll på honom. Men i höstas såg jag tv-serien ”All or Nothing” där de följde All Blacks i sex avsnitt och jag verkligen älskade hela laget och blev en All Black-fan efter det. Så det kan varit så att jag nämnt det för tävlingsarrangören inför och jag är otroligt glad att de parade ihop mig med honom. Det ska bli spännande att lära känna honom lite och jag kommer absolut att ställa många frågor om All Blacks, deras lagfilosofi och vad som har gjort dem så otroligt bra i många år.

New Zeeland Open avgörs 27 februari – 1 mars.


Text: Oskar Åsgård • 2020-02-12
TournyttNew Zeeland OpenNya ZeelandPernilla LindbergTournytt
Scroll to Top