Linus Lilliedahl slutade tvåa för andra veckan i rad på PGA Tour Latinoamérica och leder nu Order of Merit Foto: Göran Söderqvist

Intervju

Svensk klar för latinamerikatouren – ”Blir ett äventyr”

Linus Lilliedahl, 25, från Sandviken kvalade i januari in till PGA Tour Latinoamérica. Drömmen är att ta sig vidare till PGA Tour.

Text: Oskar Åsgård • 2020-01-24 Uppdaterad 2020-01-24

Proffsgolfscenen 2020 är en synnerligen global angelägenhet. För många svenskar går vägen ut i det internationella proffslivet via den svenska touren, SGT, och därefter vidare till Challenge Tour eller ibland direkt ut på European Tour via kvalet på hösten.

Förr i tiden var en höstkvalserie även vägen till PGA Tour men sedan 2013 är enda sättet att nå världens främsta golftour att gå via undertouren Korn Ferry Tour, tidigare Web.com Tour.

Det är vad 25-årige Linus Lilliedahl från Sandviken har i siktet. Men vägen dit börjar först på en satellittour till PGA Tour, i Latinamerika.

– Ett av mina mål är ett nå PGA-touren. En lyckad säsong på PGA Tour Latinoamérica kan vara en biljett dit. Latinamerikatouren erbjuder chanser att nå Korn Ferry Tour direkt samt chanser att bli direktkvalificerad för sista kvalsteget till KFT, vilket är stora fördelar och anledningen till att jag valde att kvala, säger Linus Lilliedahl till Svensk Golf.

Kvaltävlingen som Lilliedahl hänvisar till spelades över fyra dagar på Weston Hills CC i Florida tidigare i januari. Han bestämde sig för att åka över med kort varsel, precis före jul, tre veckor innan kvalet. I ett startfält på drygt 100 spelare slutade Lilliedahl på delad fjärde plats efter ronderna 69-71-72-70, sammanlagt sex under par.

– Jag är väldigt glad. 2019 var mitt första år som proffs och jag har försökt kvala till både PGA Tour Canada och även till Europatouren två gånger, men inte fått ordentliga spelrättigheter. Det här var min fjärde chans till att komma ut på en internationell tour och det känns skönt att få bekräftat att jag kan gå hela vägen. Och att ha en arbetsplats det här året.

Under 2019 har Lilliedahl huvudsakligen tävlat på Swedish Golf Tour och Nordic League, där han har en andraplats i Landeryd Masters som främsta placering.

Linus Lilliedahl reste till Florida på chans och återvände hem med en ny arbetsplats för året, i Latinamerika.

2020 års säsong av PGA Tour Latinoamérica inleds i början av mars med Estrella del Mar Open i Mazatlan, Mexiko. Två veckor tidigare besöker PGA Tour Mexiko för den fjärde upplagan av WGC – Mexico Championship där världseliten gör upp om en prissumma på 100 miljoner kronor, med 16,5 miljoner kronor till vinnaren.

I premiärtävlingen på Latinamerikatouren står 1,6 miljoner kronor på spel med 300 000 kronor i förstapris – vilket är nästan i paritet med Challenge Tour.

– Nackdelen med touren är de långa avstånden mellan tävlingarna och kostnaderna för resorna. Det kommer att kosta lite. Jag räknar med att det kommer kosta runt 15 000–20 000 kronor per tävling, inklusive resor, startavgifter boenden och så, säger Lilliedahl.

Tack vare fjärdeplatsen i kvalet har Lilliedahl säkrat spelrätt i de nio första tävlingarna. Totalt är det 14 tävlingar under året, men efter nio tävlingar rankas spelarna om baserat på hur de presterat under början av säsongen och det avgör vilka som kommer in i de sista tävlingarna för året.

– Min plan är att spela alla 14 tävlingar, konstaterar han och det innebär alltså utgifter på mellan 200 000–300 000 kronor för året.

Hur gör man för att finansiera en sån här satsning i början av sin proffskarriär?
– Den processen är jag mitt uppe i just nu. Det kan vara lite stressigt, jag håller ständigt på att söka sponsorkontakter tillsammans med min agent Anders Davidsson. Vi letar möjligheter överallt och rycker i trådar. Det är stressigt, men jag brukar säga att stress var en av de utbildningar jag fick på college, så jag håller modet högt och är positiv.

Efter premiären i Mexiko är det två veckors uppehåll, därefter tre tävlingsveckor i Argentina innan touren rullar vidare till Chile, Dominikanska Republiken, Ecuador, tillbaka till Mexiko, Brasilien, Peru och Colombia.

– Jag har inte besökt några utav destinationerna tidigare, så det kommer onekligen att bli ett äventyr. Jag kommer att se många spännande nya ställen förhoppningsvis.

Vad tror du blir den största utmaningen att anpassa sig till på den här touren?
– Jag har inte hört mycket om tävlingsbanorna, men jag är ganska van att spela på bermudagräs som det kommer att vara på de flesta banor. Det jag är lite nojig för är alla virus och sjukdomar som just nu sprids i Latinamerika. Jag är hemma i Sverige nu för att ta lite vaccin, gula febern måste jag exempelvis ha vaccinerat mig mot för att komma in i vissa länder. Sen rekommenderades jag också att ta vaccin mot hepatit a, hepatit b, malaria, zika, dengue – ja, det var en hel del.

Förutom vaccin och sponsorjakt väntar nu försäsongsträning på hemmaplan samt i Florida, på svenskägda klubben Eagle Marsh GC, innan planet lyfter mot Mexiko om en och halv månad.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att slå det första utslaget i premiärtävlingen i Mazatlan i Mexiko. Träffa fairway där och ta en sak i taget.


Text: Oskar Åsgård • 2020-01-24
TournyttLinus LilliedahlPGA Tour
Scroll to Top