Katarina Vangdal är positiv till en svensk damtävling. Foto: Klubben och Göran Söderqvist

Creekhouse Ladies Open

Förbundskaptenen: ”Viktig signal för unga tjejer”

Sveriges förbundskapten, Katarina Vangdal, är positiv till en svensk Ladies European Tour-tävling. ”Det är jätteviktigt och bra”, säger hon till Svensk Golf.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-13

Under måndagen stod det klart att Ladies European Tour kommer ha en fristående tävling i Sverige 2020. Sedan tidigare var det klart att damproffs från LET också ingår i Scandinavian Mixed, en tävling där halva startfältet består av damer och andra halva herrar.
Men i början av september spelas Creekhouse Ladies Open på Kristianstads Golfklubb.
– Vi har haft diskussioner om den här tävlingen i över ett år men det var först för några veckor sedan vi hade förhandlat färdigt med Ladies European Tour, säger Pelle Krüger, en av Creekhouse grundare till svenskgolf.se/wp.

LÄS MER: Stor damtävling till Sverige

Planen är att minst 15 svenska spelare ska ha en starttid på den renoverade banan och flera av dem lär vara talanger som kan lära sig av att spela i en tävling på denna nivån. Katarina Vangdal, Sveriges förbundskapten, ser förstås positivt på evenemanget.
– Det är jättekul. Äntligen! Det här är enbart positivt för framtiden, säger hon till Svensk golf.
– Det här synliggör idrotten och utövarna som finns i Sverige och Europa. Den här tävlingen stärker inte bara svensk golf, utan också europeisk – vilket är viktigt.

Det var 34 år sedan den senaste professionella damtävlingen spelades på Kristianstads Golfklubb. Spelarna hette då Liselotte Neumann, Helen Alfredsson och Laura Davies. Kanske kommer framtida spelare av samma kaliber spela i tävlingen i höst.
– Traditionellt har vi varit bortskämda med att ha en damtävling i Sverige. Det har kunnat göra att vi haft amatörer med i tävlingarna vilket är en ovärderlig erfarenhet. Idrottsligt har det en enorm betydelse, att spela inför storpublik och mot de bästa spelarna är liksom inget man kan träna på.

LÄS MER: Välkommen till nyrenoverade Åhus Östra

Ladies European Tour har under de senaste åren inte varit speciellt attraktiv som arbetsplats för spelarna. Få tävlingar och långa resor har gjort det ekonomiskt utmanande att ta sig ut i proffslivet via touren. Men under hösten meddelade LPGA att de kommer gå in och stötta LET framöver. Och tidigare i år berättade R&A och herrarnas European Tour att de också ska bidra med ekonomiska muskler och sin egen erfarenhet för att göra damgolfen i Europa bättre. Det här är förstås positivt, menar Vangdal.
– Det här är en väldigt viktig signal för unga tjejer. Kanske gör det här att man vågar satsa lite mer på framtiden.

Tävlingen på Kristianstad Golfklubb kommer att spelas 3–6 september 2020.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-13
TournyttKatarina VangdalKristianstads GKLadies European TourTournytt