Omgjorda Åhus Östra på Kristianstad GK ska i höst ha sin största golftävling hittills. Foto: Mickael Tannus

LET

Stor damtävling till Sverige

För första gången sedan 2015 ska det spelas en renodlad Ladies European Tour-tävling i Sverige.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-13

Ladies European Tour har inte haft en tävling i Sverige sedan Helsingborg Open 2015. Men nu är det klart att kontinentens bästa damer inte bara kommer tävla i Sverige en gång 2020 – utan två.

Under hösten 2019 stod det klart att herrarnas Scandinavian Invitation byter skepnad och blir Scandinavian Mixed, en tävling med ett startfält bestående av 50 procent herrar och 50 procent damer. Alla kommer att spela på samma bana och om samma trofé och prispengar.

LYSSNA: Så skapades golfens hetaste tävling – Scandinavian Mixed

Den tävlingen spelas i början av juni på Bro Hof Slott Stadium Course. Tre månader senare är det dags för de europeiska damproffsen att åter ta sig till Sverige.

Creekhouse Ladies Open spelas på Kristianstads Golfklubb 3–6 september och Pelle Krüger, en av grundarna av Creekhouse, säger så här till Svensk Golf:
– Att skapa en tävling är något som vi velat göra länge. Vi är i grunden ett managementbolag men vill ta nästa steg. Vi har också en nära relation till Kristianstad GK och visste att de har stora planer också.

– Vi har haft diskussioner om den här tävlingen i över ett år men det var först för några veckor sedan vi hade förhandlat färdigt med Ladies European Tour, fortsätter Pelle Krüger.

Relationen till Kristianstad är minst sagt god. De båda bolagen har delvis samma ägare och Pelle Krüger säger att man nästan kan kalla Creekhouse för ett systerbolag. Med den omgjorda golfbanan finns det nu större förutsättningar att skapa en minnesvärd golftävling men för skaparna av tävlingen är inte golfen allt. De vill skapa ett evenemang för hela familjen, oavsett om man spelar golf eller inte.
– Vi ska förstås attrahera de bästa spelarna som är tillgängliga, men vi vill se att det blir ett event för alla. Vi vill att många ska komma till Kristianstad även om det inte är för att gå runt och titta på golf hela dagen. Vi vill gärna bygga upp det här med det lokala och regionala näringslivet och målsättningen är att få hit folk från Sverige, Danmark, Norge, Belgien och Danmark. I närområdet bor det långt över 4 miljoner människor. Vi har som inställning att få 15 000–20 000 personer per dag.

LÄS MER: Välkommen till nyrenoverade Åhus Östra

Kommer någon spelare som Creekhouse representerar att vara med i tävlingen?
– Självklart. Camilla Lennarth är redan klar och hon kommer att vara en typ av ambassadör för tävlingen. Utöver det är Moa Folke klar, hon spelar mestadels i USA men hon ska vara med. Utöver det hoppas vi få hit några skickliga svenska spelare som till vardags spelar på LPGA Tour. Målet är ungefär 15 svenska spelare, säger Pelle Krüger.


Text: Jesper Johansson • 2020-01-13
TournyttCamilla LennarthKristianstads GKLadies European TourTournytt