Player of the Year Ceremony

Tournytt

Rory “Årets spelare” enligt kollegorna

Brooks Koepka var storfavorit till PGA Tours "Player of the Year". Men segern gick istället till Rory McIlroy.

Jesper Johansson • 2019-09-12

14 topp-10 placeringar på 19 starter.
Tre segrar.
Lägst snittscore på touren.

Rory McIlroy hade en enastående säsong på PGA Tour och belönas nu för det.
Under onsdagen överraskades nordirländaren av Jack Nicklaus och PGA Tour-chefen Jay Monahan med priset “Player of the year”.

Priset delas ut till den spelare som får flest röster av de spelkamrater som spelat 15 tävlingar eller mer på PGA Tour under säsongen och på förhand stod det mellan McIlroy och världsettan Brooks Koepka.
– Jag är mycket hedrad och ödmjuk inför utmärkelsen. Det här validerar några av besluten jag tog under inledningen av det här året, jag kan inte bli stoltare, sa Rory McIlroy efter att han mottagit statyetten föreställandes Jack Nicklaus.

McIlroy vann tourfinalen – bäste spelaren på PGA Tour

Besluten Rory McIlroy tog i våras handlar om vilken tour han skulle spela på. Efter att i flera år inlett året på European Tour valde han till säsongen 2018-2019 att istället inleda året på PGA Tour för att inte halka så långt efter på FedEx Cup-rankingen. När säsongen summerades hade han vunnit hela FedEx Cup. 

Men att Rory McIlroy vann priset var inte självklart. Brooks Koepka vann PGA of America Player of the Year för några veckor sedan och var därför den tydliga favoriten till priset. Brooks Koepka vann, precis som Rory McIlroy, vid tre tillfällen under säsongen men en av segrarna var en major – PGA Championship på Bethpage Black. Segern utanför New York resulterade i att amerikanen blev världsetta, en position han fortfarande är på. Utöver segern i PGA Championship slutde han tvåa i Masters Tournament och US Open. I The Open blev det en delad fjärdeplats.

Utöver majorsegern vann Koepka en WGC-tävling och spelade in mest pengar av alla under säsongen. Men rory McIlroys jämnhet under säsongen värderas tydligen högre av kollegorna.
– Brooks har haft ett otroligt år. Men det här är et tecken på att PGA Tour-spelare tycker mer än fyra veckor per år är viktiga, sa McIlroy efter att han vunnit. 

För första gången på 28 år är det olika vinnare av PGA Tours och PGA of Americas priser. 1991 var det Corey Pavin och Fred Couples som fick varsitt pris. Att det var en oväntad segrare håller nog många med om, inte minst Rory McIlroy själv.

Se filmen när han överraskas av utmärkelsen:


Scroll to Top