5de3706bc6f71

Tournytt

60 miljoners skillnad – Sörenstam tycker till

Det skiljer 60 miljoner kronor i prispengar mellan The Open och Women's British Open.

CM Hellsten • 2019-08-06

Women’s British Open var första gången som Hinako Shibuno tävlade utanför hemlandet Japan.
Det slutade med dundersuccé för 20-åringen som tog hem majorn på Woburn utanför London.
Efteråt berättade Hinako Shibuno att hon skulle fira med att kolla på Youtube och äta godis.

Damernas Open höjer prissumman – med 40 procent

Inför 2019 års upplaga av Women’s British Open meddelade R&A att de ökat prissumman med närmare 40 procent vilket gör att bara US Women’s Open betalar ut mer pengar till spelarna.
Totala prissumman i Women’s British Open landade på 4,5 miljoner dollar – motsvarande 43 miljoner kronor.
Hinako Shibuno belönades med 675 000 dollar – 6,5 miljoner kronor.

Världsettan tjänade 28,9 miljoner – utan att spela!

När Shane Lowry vann The Open Championship i juli fick irländaren en check på 1 935 000 dollar – motsvarande 18,6 miljoner kronor.
Totalt fanns 10,75 miljoner dollar (103 miljoner kronor) i The Opens pott – 60 miljoner mer än i Women’s British Open. 

Annika Sörenstam tycker till om de stora skillnaderna. I Sveriges Radios aktuella nyhetsmagasin Studio Ett säger den tiofaldiga majorvinnaren så här:
– Jag tror att vi alla vet att det är en stor skillnad mellan prispengar och sponsorpengar överhuvudtaget när det gäller idrottsmän och idrottskvinnor. Inom golfen är det inte lika stor skillnad som inom andra idrotter men fortfarande i en så stor profilsport som golf så ser vi tyvärr stor skillnad även i dagens läge.
– Årets ökning med 40 procent är fantastisk och det är jättebra av R&A som tar hand om British Open. De har ett nytt initiativ sedan förra året för att få mer tjejer och kvinnor inom golfen och mer jämlikhet. Ett av de stegen är att höja prispengarna och förhoppningsvis följer andra tävlingar och sponsorer med i samma tänkande.

Japansk jätteskräll på Woburn

SR: Kan det bli helt jämställt med tanke på att två miljarder ser British Open för män medan tävlingen för kvinnor samlar några hundra miljoner?
– En väldigt bra fråga. Det finns ändå en förfrågan på herrgolf som är mycket mycket större och man kan inte bara begära att få lika jämnhet när man inte har samma TV-siffror och arrangemang när det gäller sponsorer och åskådare som kommer och tittar. Jag tycker å andra sidan att det måste finnas lite mer jämlikhet när det gäller själva sporten och använda tjejer mer i marknadsföring och hur man ska få damer och tjejer att spela golf. Du måste använda dem som förebilder.

När Annika Sörenstam Women’s British Open 2003 och därmed säkrade en karriär Grand Slam så fick hon 254 880 dollar (2,4 miljoner kronor i dagens kurs).

Här kan du lyssna på hela intervjun med Annika Sörenstam i Studio Ett:


Scroll to Top