Tournytt

Europas Ryder Cup-kval görs om

Under hösten 2018 vann Europa matchen mot USA på Le Golf National utanför Paris. På onsdagen meddelade European Tour hur kvalet till nästa Ryder Cup ska gå till.

Jesper Johansson • 2019-05-08

Thomas Björn har lagt ifrån sig kaptensbindeln för det europeiska Ryder Cup-laget. Padraig Harrington har tagit över. Irländaren ställs inför den svåra uppgiften att vinna på bortaplan då tävlingen 2020 spelas på Whistling Straits i Wisconsin. Till kommande tävling har också kvalreglerna gjorts om.

Under Thomas Björns styre var det fyra spelare som tog sin in i tävlingen via Europapoäng, fyra via världspoäng och de sista fyra valde Thomas Björn helt fritt.
Så blir det inte framöver. 

Stenson om Ryder Cup-kaptenen: ”Väldigt väntat”

Padraig Harrington kommer istället för att välja fyra spelare endast välja tre. Det kaptensvalet som blir över kommer istället att kvala in via världspoängen.

Anledningen till Padraig Harringtons val att lämna ifrån sig en av kaptensvalen är spelarnas egna självförtroende.
– Jag är glad att tävlingskommittén godkände mitt förslag av att ändra antalet kaptensval. Jag har pratat med många angående att en nionde spelare kvalar in automatiskt till laget och enligt mina erfarenheter är en spelare mer bekväm och självsäker om han kvalificerat sig till laget, därför gjorde jag den här ändringen, säger Harrington i ett pressmeddelande. 

Tatuerade in resultatet på rumpan

En annan förändring som gjorts är att man endast kan kvalificera sig till Ryder Cup-laget genom att prestera i European Tours Rolex Series-tävlingar. Så de fyra spelarna som presterar bäst i de tävlingarna kommer ta en plats i tävlingen via European points-kvalet. Från och med BMW PGA Championship 2019 kommer poängen att räknas och samma tävling 2020 avslutar kvalet in till lagtävlingen.
– Jag är glad över att kvalet startar och avslutas med BMW PGA Championship på Wentworth. Det är en av våra mest prestigefyllda tävlingar, spelad på en ikonisk bana och där European Tour har sitt huvudkontor, säger Harrington. 

Tävlingen spelas 25–27 september 2020.

Så kvalar europeiska spelarna in till Ryder Cup

Fyra spelare tar en plats i laget via ”European points”. De här poängen går endast att samla in via European Tours Rolex Series-tävlingar samt finaltävlingarna av årets Race to Dubai.

Fem spelare tar en plats i laget via ”World points”. De poängen får man genom världsranking och resultat i majors och WGC-tävlingar.

Tre spelare blir utvalda av Europas kapten, Padraig Harrington.

Poängen börjas samlas in i samband med BMW PGA Championship under hösten 2019 och samma tävling 2020 avslutar kvalperioden till matchen mot USA. Under de sista tävlingarna kommer poängen att räknas 1,5 gånger för att formstarka spelare ska kunna ta en plats i laget.


Scroll to Top