created by dji camera

Tournytt

Stockholmsbanan renoveras – ska säkra spelytorna till kommande år

Till kommande år ska GolfStar Waxholm bli helt självförsörjande när det kommer till bevattning. Detta för att säkra gröna ytor även om somrarna är lika torra som 2018.

Text: Jesper Johansson • 2018-11-19

Under den torra sommaren tog de flesta banorna i Sverige stryk då bevattningen var svår att genomföra i den mängd som behövdes.

En av banorna med det problemet var GolfStar Waxholm utanför Stockholm. Banan – som GolfStar äger, driver och utvecklar – ska därför nu få självförsörjande vatten.
– Vi kommer att förbättra dammbottnarna och gräva ur befintliga dikesbottnar för att nå det mesta vattnet i dammarna. Vi kommer också öka flödet till sin ursprungliga mängd innan vegetationen tar överhand. Säger Henrik Paulsson på SjöGrävmaskin.se som ska genomföra projektet.
– Vattenkvaliteten ökar avsevärt och kapaciteten också. 

Anders Degling är banchef på GolfStar.
Han säger i ett pressmeddelande att man trots den sommaren hade mer beläggning än tidigare år och att man med den här förändringen vill försäkra sig om gröna och fina spelytor oavsett väder.
– Sommaren 2018 var extremt utmanande för banan. Från april till september föll inte med än några enstaka millimeter regn. Banpersonalen fick slita hårt för att hålla det spelbart. De här insatserna ökar förutsättningarna att hålla banan grön hela 2019.

I början av 2000-talet spelades Challenge Tour-tävlingar på GolfStar Waxholm och spelare som Martin Kaymer, Alex Norén och Rafa Cabrera Bello berömde då banan. Förhoppningen är att banan ska återgå till det skick som ytorna hade då.
– Waxholms GK med våra 1600 medlemmar är förstås väldigt glada att GolfStar fortsätter att satsa på utveckling av banan där vattenförsörjningen är central, säger Anders Örnevall, ordförande Waxholms GK.  
– Vår förening fyller 30 år 2019 och vi hoppas få njuta av en bana som är lika bra som den var när vi bland annat arrangerade Challenge Tour i början av 2000-talet.Text: Jesper Johansson • 2018-11-19
TournyttSvenska golfbanorWaxholms GK