5de4020cc0855

Tournytt

Kammerstad vann Swedish Open for Disabled

Det blev svensk seger i den internationella handigolftävlingen på GolfStar Lindö.

Text: CM Hellsten • 2018-08-08 Uppdaterad 2019-12-12

Swedish Open for Disabled är Sveriges största internationella golftävling för spelare med funktionsnedsättning.
Tävlingen avgörs i sex klasser beroende på golfhandicap och funktionsnedsättning. Deltagarna har varierande funktionsnedsättningar som amputerad, cp-skada, synnedsättning, stroke, kortväxt och rullstolsburen. I år har tävlingen dessutom utökats med klasser för kategori 2 – personer med intellektuell och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Stenson: "Jag försöker ha koll på hur det går när de är ute och tävlar"

60 deltagare från 13 länder fanns med i årets upplaga på GolfStar Lindö utanför Vallentuna.
Johan Kammerstad från Lannalodge Golfresort i Örebro, landslagsspelare och tidigare VM- och EM-guldmedaljör, hade tävlingens bästa bruttoresultat med 145 slag, totalt fem över par.
– Det var verkligen roligt att jag lyckades vinna tävlingen. Igår satt spelet riktigt bra och jag var nöjd med spelet och dagens runda började bra och jag var ett över par efter tio hål. Sedan tappade jag lite och gick sex över sista åtta, men det räckte ändå till segern. Nu ser jag fram emot sista omgången av Handigolf Tour hemma i Örebro i september och sedan tourfinalen på Dalsjö GK, säger en nöjd Johan Kammerstad till SGF.

Henrik Stensons handigolfstipendier utdelade

Marcus Malo, Delsjö GK, vann B-klassen i kategori 1 på 159 slag.
– Det var riktigt svårt idag med tuffa flaggor och snabba greener. Jag valde fel klubba på inspelet på sista hålet, men det var skönt att sätta putten och jag är riktigt glad att det räckte till segern. Nu väntar en deltävling och final i Handigolf Tour och kanske några tävlingar på hemmaplan också, säger Marcus Malo till SGF.

A-klassen kategori 2 (intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) vanns av danske Christian Ström, Helsingör Golf Club. Segerresultatet blev 143 slag netto, ett slag före Matilda Jonsson och tre före Oskar Jonsson – syskonparet från Kumla GK som båda spelar i svenska landslaget.

Övriga svenskar som placerade sig var Björn Jonsson, Hässelby Golfklubb som vann C-klassen kategori 1. Per Hallström, GolfStar Cloud Golf Club och Per-Christian Nygren, Kinds Golfklubb kom tvåa respektive trea i D-klassen kategori 1. I Kategori 2 kom Mathias Eriksson, Lyckorna Golfklubb på andra plats och Maria Brodell, Borås Golfklubb på tredje plats.